Socialförvaltningen i Lessebo kommun vände sig våren 2022 till Kammarrätten i Jönköping för att stoppa hemmet från att ta emot barn. Detta eftersom kommunen ansåg att barnen utsattes för allvarlig fara.
Halmstad kommun placerade, trots det, en flicka i familjehemmet i augusti 2023.
Flera månader i utdömt familjehem
Kammarrättsdomen i november 2023 nådde socialförvaltningen i Halmstad först i slutet av februari 2024. Månaden därefter flyttades flickan.
Socialförvaltningen i Halmstad hänvisar till att man använt sig av ett konsulentföretag för placeringen och att det därför dröjde innan man fick kännedom om kritiken och domen mot familjehemmet.
Starta klippet för att se socialförvaltningen i Halmstad och Lessebo om placeringen i det utdömda familjehemmet
Domen gäller inte utanför kommunen
Familjehemmet flyttade sommaren 2022 till en annan kommun och där gäller inte förbudet som Lessebo kommun drivit fram.
Det var alltså möjligt för familjehemmet att fortsätta ta emot barn, bland annat från Halmstad kommun, trots domen.
Något som socialnämndens ordförande i Lessebo kommun ifrågasätter starkt.
– Jag kan inte se det på något annat sätt än att lagstiftaren inte har tänkt på det här scenariot, säger Joachim Danielsson (S), ordförande för socialnämnden i Lessebo.
Saknas register
Det finns i dag inget system för att formellt stoppa ett familjehem. Ett lagförslag ligger nu på regeringens bord om ett nationellt register över familjehemmen som ska underlätta för kommunerna.
Starta klippet nedan för att höra David Pålsson, docent vid Stockholms universitet om vilka konsekvenser det kan få att det inte finns ett system i dag.
Lagförslag om register för familjehem
Under hösten 2023 tog regeringens särskilda utredare fram ett lagförslag till regeringen som handlade om barn och unga i samhällsvård.
Den visar att Sverige idag har en relativt oreglerad godkännande – och utredningsprocess av familjehem jämfört med många andra länder.
Utredningen föreslår att det ska inrättas ett nationellt register över familjehem för att bidra med kunskap åt socialnämnder om ett familjehem är lämpligt eller inte.
Det föreslås också att införa tillstånd för familjehemmen. Om ett familjehem bedömts som olämpligt, ska tillståndet kunna dras in.
Källa: För barn och unga i samhällsvård, Statens offentliga utredningar