Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad händer med kroppen om man inte skyddar sig mot TBE? Och varför är det allt fler som tar vaccinet? I klippet ovan får du svaren. Foto: Valentina Xhaferi/SVT

Stor efterfrågan på TBE-vaccin – klinik har 140 procentig ökning

Uppdaterad
Publicerad

Att skydda sig mot TBE har blivit allt mer eftertraktat. På Svea vaccin i Halmstad har man sett en 140 procentig ökning av antalet köpta vaccindoser.

– Det är viktigt att skydda sig eftersom det kan bli riktigt allvarligt om man blir sjuk, säger sjuksköterskan Agneta Tuvesson.

I klippet ovan berättar sjuksköterskan Agneta Tuvesson om varför det har blivit en stor efterfrågan på att ta TBE-vaccin.

– Om man blir sjuk så är det jätteallvarligt eftersom hjärnan inte hänger med längre, säger hon om den fästingburna hjärninflammation man kan drabbas av och som kan leda till långvariga och allvarliga besvär.

TBE fästingburen hjärninflammation

Halland har hittills i år inte haft några TBE-fall, förra året rapporterades ett fall och åren 2018-2021 tre till fyra fall om året. Totalt i Sverige har fallen mer än dubblerats från drygt 200 fall 2013 till 465 fall 2022 (hittills i år 3 fall). Flest TBE-fall per 100 000 invånare var förra året i Södermanland, Uppsala och Värmland. 

Många får inga symtom alls eller enbart milda symtom, men allvarlig TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamningar. De flesta som insjuknar blir helt återställda men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär med bland annat uttalad trötthet och minnesstörningar. Vissa får bestående förlamningar även om det är ovanligt. Dödsfall förekommer men är sällsynta. För ett fullgott skydd krävs att man vaccinerar sig vid fyra tillfällen och därefter fyller på.

Källa: Folkhälsomyndigheten och 1177.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.