Frias från misstanke om hämndbrott

Uppdaterad
Publicerad

De fyra män som tidigare dömts för förberedelse till mord som hämnd för mordet på en 26-årig man på Falkagård har friats från dessa anklagelser i hovrätten.

I tingsrätten dömdes fyra män till tre års fängelse vardera för att ha planerat att mörda en 23-årig man som sköt ihjäl en släkting till tre av dem i Falkenberg i oktober. Hovrätten ändrar nu domen.

– Jag är inte så förvånad. Det tyckte vi, samtliga försvarare, att det inte fanns grund för, säger advokat, till en av männen, Magnus Johansson.

Mord Falkagård

Han tror att Varbergs tingsrätt kan ha påverkats av att de stora känslor som utspelar sig när de åtalade finns på plats till skillnad mot i hovrätten där utfrågningarna spelas upp på band.

– Man distansierar sig lite mer och kan nog vara mer objektiv än när det är live, säger advokat Magnus Johansson.  

Alla misstankar om förberedelse till mord har avskrivits och åtalet har ogillats. Två män frias helt från misstankar om brott och de andra två, en 29-åring och en 28-åring, döms i stället till fängelse i ett år och tio månader vardera för grovt vapenbrott.

– Det är svårt att begripa förberedelse till mord rent allmänt, och hovrätten tyckte helt enkelt inte att vi kunde bevisa det, säger en av åklagarna Klas Lundgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord Falkagård

Mer i ämnet