En man står i en korridor med ljusa väggar och trägolv. Han bär en mörk kostymjacka över en skjorta med blommönster. I bakgrunden syns en entré med genomskinliga dörrar och växter i fönstret.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är icke troligt att skolorna öppnar igen” så säger kommunstyrelsens ordförande och understryker att resultatet från folkomröstningen endast är vägledande. Foto: Ella Persson/SVT

Grönt ljus för folkomröstning om skolnedläggning i Laholm

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden för de nedlagda skolorna i Ahla och Genevad kommer att bli föremål för en folkomröstning. Det beslutade Laholms kommunfullmäktige på tisdagskvällen.

Beskedet om att de två skolorna skulle läggas ned kom i maj – och möttes av protester. Ett initiativ för att få till stånd en folkomröstning samlade senare ihop över 2 000 namnunderskrifter. Därmed skulle frågan tas upp i kommunfullmäktige.

På tisdagen stod det klart att en folkomröstning kommer att bli av. Detta efter att mer än den tredjedel som krävs – 14 av 41 ledamöter – röstat för förslaget.

”Skyldighet att genomföra en folkomröstning”

Styrande i Ansvar för Laholm (C, M, KD, L och S) och Miljöpartiet röstade nej. Övriga partier i oppositionen röstade ja.

– De har uppnått kravet för namnunderskrifter och då tycker jag vi har en skyldighet att genomföra en folkomröstning, säger Peter Berndtson (SD).

Beslutet innebär att kommunstyrelsen nu ska ta fram förslag på en valdag samt presentera vilka frågor som invånare ska ta ställning till när de lägger sina röster.

Folkets röster endast vägledande

Folkomröstningen i Laholm är endast den tredje som genomförts i Halland sedan 1980. Resultatet av en folkomröstning är bara vägledande. Det blev inget hotell på Österskans i Halmstad efter att folket röstat nej 2022.

Men i Falkenberg lyssnade styrande politiker inte på folkets vilja när de röstade nej till bygget av Söderbron 1980. Se arkivbilderna i klippet nedan.

Söderbron i Falkenberg invigdes 9 oktober 1986. Bandet klipptes av dåvarande kommunrådet Arne Andersson (C).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Folkomröstningen som kördes över. Söderbron i Falkenberg invigdes 9 oktober 1986. Bandet klipptes av dåvarande kommunrådet Arne Andersson (C). Foto: SVT Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.