Hallands högsta vindkraftverk kan byggas utanför Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Danska Eurowind Energy vill etablera en vindkraftspark nordost om Veddige. Med en totalhöjd om 270 meter blir verken mer än hundra meter högre än Hallands i dag högsta vindkraftverk på land.

Än har man inte kommit längre än till planeringsstadiet av vindkraftsparken, som är tänkt att placeras mellan Veddige och Horred utanför Varberg. Men Munir Mikati, projektledare på Eurowind Energy, tror att det finns bra förutsättningar för att projektet blir verklighet.

– Vi bedömer att den här platsen har väldigt goda vindförhållanden och möjlighet till att ha ett långt avstånd till kringliggande bebyggelse, säger han.

”Tar fem till sju år”

Enligt projektets tidsplan, ska inledande samråd hållas senare i år.

– Det tar mellan fem till sju år från att man inleder projektering till att en vindkraftspark byggs, säger Klas Lomberg, Sverigechef på företaget.

Länsstyrelsen bedömer att det i dag inte finns några vindkraftverk i Halland som är högre än 150 meter. Det finns däremot ansökningar om havsbaserade vindkraftverk utanför Hallandskusten på mellan 290 och 350 meter.

Världens högsta vindkraftverk är 271,4 meter. Så här ser det ut när det testas i Danmark:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.