– I dag är cirka 45 000 personer kopplade till verket. Vi har tillstånd för 52 000, vilket innebär att vi snart går i taket. Om vi inte bygger ut reningsverket kan inte kommunen växa framöver, säger Åsa Vester, VA-projektledare på Kungsbacka kommun.
Fyra alternativ
Ett framtida verk ska kunna rena avloppsvattnet för nästan 100 000 invånare. Planeringen för det här har pågått i cirka två år och lokalpolitikerna är överens om att det måste göras. Så sent som i december gav tekniknämnden förvaltningen i uppdrag att genomföra utredning, planering och tillståndsansökan.
I nuläget finns fyra alternativ. Två av dem innebär att Hammargård uppgraderas. Det ena innebär att själva utloppstuben förlängs. Det andra innebär att man bygger om verket och installerar en helt ny reningsteknik, en så kallas membranbioreaktor. Det skulle även innebära innebära en bättre rening av avloppsvattnet samt att läkemedelsrening lätt kan kompletteras till reningsprocessen.
Kan kosta över en miljard
De övriga två alternativen handlar om att bygga ett helt nytt reningsverk. Det skulle i så fall hamna antingen i närliggande Ysby eller i Lerkil på andra sidan kommunen. De fyra alternativen kostar mellan 400 miljoner och 1,5 miljarder kronor. Oavsett val blir det här den dyraste miljöninvesteringen i Kungsbacka på minst 50 år.
– Det alternativ det lutar mest åt är att vi är kvar på samma plats och uppgraderar reningstekniken. Det skulle kosta mellan 400 och 500 miljoner kronor, förklarar Åsa Vester.
Det får stöttning av processingenjören Mats Bäckkman, som jobbat på verket sedan slutet på 70-talet. Det var han som var först med att slå larm om att kommunens största reningsverk är på väg att inte räcka till.
– Jag vill bygga ut på befintlig plats. Det blir billigare och det finns redan bra grejer som bassänger här redan, säger han.
Dyrare VA-taxa
Om inte en uppgradering sker riskerar verket att överskrida sina gränsvärden för ämnen som övergöder vattendrag, exempelvis fosfor och kväve. Men nackdelen med att ligga kvar på samma plats, och det är att man fortsätter påverka, den redan förorenade Kungsbackafjorden.
– Hur vi än gör kommer reningsverket påverka miljön. Antingen är det Kungsbackafjorden eller någon annanstans, säger Åsa Vester.
Om allt går som planerat påbörjas bygget om fem år. För de 85 procent av Kungsbackaborna som är anslutna till det kommunala vattnet blir det en förhöjd VA-taxa.
– Det kan bli runt fem procents ökning, säger Åsa Vester.