– Jag har jobbat som sjuksköterska i många år och då främst varit inriktad på patienter med schizofreni och psykoser. Det jag upplevde var att vården var väldigt medicinsk och att patienterna enbart kommer i kontakt med vårdpersonal, säger Henrika Jomfeldt.
Hon ansåg att patienterna blev utan det som faktiskt betyder mycket i livet; social samvaro, lugn och motion. Hon började fundera och kom på att hästar – hennes största intresse – kanske var svaret på hur man får dessa människor att må bättre.
”Varit min räddning”
– Av egen erfarenhet kan jag säga att hästar har en lugnande effekt på mig och hjälper mig med återhämtning. De har säkert varit min räddning många gånger i livet, berättar hon.
2017 påbörjade hon sin idé om att testa använda hästar som terapeutisk aktivitet för personer med schizofreni. Hon fick hjälp av IFSAP i Halmstad. Hösten 2018 gjordes de första testen. Deltagarna fick även svara på enkätfrågor om deras välmående innan under och efter terapin.
– Man ser signifikant fler positiva känslor efteråt. Deltagarna har tränat sig själva i social samvaro och att prata om känslor. Samtidigt har de fått bra med motion, säger Henrika Jormfeldt.
Jämställer med medicin
Resultatet ska nu sammanställas. Förhoppningen är att få medel för att kunna fortsätta driva det här och samtidigt involvera kommun och region så att det kan erbjudas i större skala.
– Jag tror det här är lika verksamt som medicin, säger Henrika Jormfeldt.
Du driver företag med hästrehab i liten skala. Det här kan ju gynna din framtida affärsverksamhet, är studien då trovärdig?
– Min målsättning är att erbjuda och utvärdera en insats som kan underlätta återhämtning för en utsatt grupp, för detta krävs finansiering. Jag har arbetat ideelt under många år med att skapa mötesplatser och aktiviteter för personer med schizofreni, men utan resurser kan en varaktig rehabilitering inte erbjudas och heller inte utvärderas. När det gäller exempelvis läkemedelsbehandling betraktas detta som helt självklart, svarar Henrika Jormfeldt.