– Naturen har en läkande förmåga, säger Liselotte Bergenzaun Abel, psykoterapeut på Sörby retreatcenter i Vessigebro utanför Falkenberg. Hjärnan möter bekanta intryck som ljud, väder och växtlighet. Eftersom hjärnan kan dessa intryck så kopplar den av och vilar samtidigt som den reparerar sig.
Till Sörby retreatcenter kommer deltagarna två halvdagar i veckan i tolv veckor.
Allt fler regioner erbjuder grön rehab på remiss, bland annat Skåne, Halland, Västra Götaland och Dalarna. Och fler regioner följer efter. De flesta använder en modell från Lantbruksuniversitetet i Alnarp i Skåne, som var först med trädgårdsterapi.
Forskning visar goda resultat
Forskningen på Alnarp visar att trädgårdsterapi är effektivt. I en studie hade nära 70 procent återgått till arbete eller stod till arbetsmarknadens förfogande efter ett år. Det visade sig också att de som varit i rehabträdgården i Alnarp i mindre utsträckning än andra med samma diagnos sökte annan vård efteråt.
Mer forskning i Europa visar att naturmiljöer stödjer och snabbar på återhämtning från stressrelaterade symptom, bland annat vid Oxford universitet i Storbritannien.
– Ja, det är helt klart att naturbaserade insatser kan rekommenderas som komplement till annan vård, enligt Patrik Grahn, professor på SLU i Alnarp.
Sjukskrivningar för stress ökar
Sjukskrivningar på grund av stress- och utmattningssymptom har ökat stadigt sedan 2010. Enligt Försäkringskassans senaste statistik från april 2019 hade över 36 000 sjukskrivna diagnosen. Huvuddelen av dem, nära 80 procent, är kvinnor.
De flesta som kommer till Sörby retreatcenter i Vessigebro är just kvinnor. Liselotte Bergenzaun Abel tror att det är en jämställdhetsfråga.
– Kvinnor dubbelarbetar och tar stort ansvar för barn och hem. Jag tror också att kvinnor är mer bekanta med att be om hjälp och att vara i kontakt med sitt mående.