• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergvik i Söderhamns kommun, Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i ett radhus. Räddningsledaren uppmanar människor och trafik i området att hålla sig borta. Information om händelsen kan fås på restaurangen vid Bergviks IP. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en suddig, otydlig figur på en grå och svart bakgrund. Den högra sektionen visar SVT:s reporter i grå tröja som står framför en neutral bakgrund och gestikulerar med händerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från förundersökningen när SVT:s reporter redogör för Säpo:s intresse för IS-kvinnan. Foto: SVT

IS-kvinnan från Halmstad var på Säpos radar flera år innan gripandet

Publicerad

På måndag inleds en historisk rättegång mot den så kallade IS-kvinnan från Halmstad som står åtalad för bland annat folkmord. Men hon var känd av Säpo långt innan brottmisstankarna mot henne. Här berättar vi bakgrunden.

Hon står åtalad misstänkt för folkmord alternativt medhjälp till folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse.

Det här i samband med terrorgruppen islamiska statens folkmord på minoritetsgruppen Yazidier. Brotten kvinnan är misstänkt för ska ha skett mellan 2014 och 2016. Kvinnan förnekar brott.

Följ med när SVT:s reporter berättar hur det började.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.