En teckning som visar en mamma som håller om sin dotter. Verklig

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag gillade att svälta och inte äta alls”, säger ”Klara” till SVT:s reporter. ”Klara” vill vara anonym och har egentligen ett annat namn. Foto: Jamila Karlsson

Klara fick anorexia som tolvåring: ”Det var en trygghet”

Publicerad

En vilja att gå ner i vikt och en känsla av att behöva ta kontrollen över någonting – det utlöste ”Klaras” ätstörning. I dag har hon varit sjuk i tre år.

Starta klippet för att höra Klara berätta om sin sjukdom, hur hon reagerade på mammans försök att hjälpa och vad som blev räddningen.

Bredvid Klara, som blev allt sjukare, stod mamman ”Anna”. För Anna har de senaste åren kantats av maktlöshet, oro och rädsla.

Här berättar hon om hur det är att vara förälder till ett barn med ätstörning:

En teckning som visar en mamma som håller om sin dotter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur är det att vara förälder till ett barn som har en ätstörning? Starta klippet för att höra ”Anna” berätta. Hennes namn är utbytt. Foto: Jamila Karlsson

Klara är inte ensam. Sedan pandemin har antalet barn i åldrarna 10 till 14 år som sökt vård för ätstörningar på Hallands ätstörningsmottagning mer än dubblerats.

Vad beror det på? Och vad ska man göra för att vända utvecklingen? Starta klippet nedan för att höra personalen på ätstörningsmottagningen i Varberg:

Till vänster: specialistsjuksköterskan Alexandra Källström framför en parkeringsskylt som hänvisar besökande till ätstörningsmottagning. Till höger: Flicka sitter ihopkrupen med händerna för ansiktet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför söker allt fler barn vård för ätstörningar? Starta klippet för att höra personalen på ätstörningsmottagningen i Varberg. Foto: Magdalena Rönnelius/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.