Urszula Hansson (S) står på stranden i Tylösand och tittar ut över havet. I bakgrunden syns vågor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det skulle göra ett intrång på Tylösand”, säger Urszula Hansson (S), kommunråd i Halmstad om de kustnära planerna på vindkraftsparker. Foto: Klara Misgeld/SVT

Kommunerna: Nej till vindkraftspark på kommunalt vatten

Publicerad

Vindkraftsföretagen ser flera fördelar med att bygga vindkraftverk nära kusten. Men politiker i både Halmstad och Falkenberg kommun säger nej till parker på kommunalt vatten.

– Det skulle göra ett intrång på Tylösand, säger Urszula Hansson (S), kommunråd i Halmstad.

Den styrande koalitionen i Halmstad, som består av Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna, är emot havsbaserade vindkraftparker nära kusten.

Även Liberalerna i Falkenberg är emot när det gäller vindkraftsparker på kommunalt vatten ett par kilometer ut från stranden.

Majoritet emot

– Senast vi hade uppe det var majoriteten emot, säger Petra Hygrell (L), ledamot i kommunstyrelsen i Falkenberg.

Varför vill inte politikerna att det byggs vindkraftverk nära kusten? Starta klippet för att höra Urszula Hanssons (S) och Petra Hygrells (L) argument.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.