• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Rebecca Sahlman är en av över 100 personer som deltog i SVT:s enkät om självskadebeteende och bemötande i vården. Foto: SVT

Läkaren visade Rebecca hur hon skulle skära sig

Uppdaterad
Publicerad

För några veckor sedan rapporterade vi om hur personer med självskadebeteende upplever att de blir bemötta av vården. Över 100 personer vittnade om ett kränkande och nonchalant bemötande. En av dem som deltog i SVT:s enkät är Rebecca Sahlman från Halmstad.

– Flera gånger har jag fått höra att på grund av att personalen måste ta hand om mig så kan det faktiskt leda till att en annan patient, som inte orsakat sina skador själv, dör, säger Rebecca Sahlman.

SE MER: Tre vanliga myter om självskadebeteende

För sex år sedan hade Rebecca Sahlman ett självskadebeteende. Hon var ofta på sjukhuset för att sy och hon upplever att hon inte blev tagen på allvar.

– Jag fick väldigt ofta höra att jag bara söker uppmärksamhet. De sa till mig att de inte vet hur de ska hjälpa mig när jag bara skadar mig, och jag hade ju väldigt svårt att uttrycka mina känslor, säger hon.

”Han visade hur jag skulle skära”

SVT Nyheter Halland var i en granskning i kontakt med personer med självskadebeteende från hela landet. Över 100 av dem vittnar om att de under de senaste fem åren bemötts kränkande och nonchalant i vården.

Rebecca Sahlman är en av dem som svarade på enkäten. Men hon vittnar även om rena olämpligheter från sjukvårdspersonalen.

– Läkaren sa till mig att han var trött på att ta hand om personer med självskadebeteenden. Efter ett tag sa han ”om du lika gärna ska skada dig själv så kan du göra det ordentligt” och så visade han på sin arm hur jag skulle skära, säger Rebecca Sahlman.

LÄS MER: Självskadebeteende och bemötande i vården – över 100 enkätsvar

Jonas Hultgren är verksamhetschef på akutsjukvården på Hallands sjukhus. Han berättar att det är svårt för sjukhuset att kommentera enskilda fall utifrån sekretessynpunkt. Däremot berättar han att sjukhuset jobbar hårt med att ge alla patienter ett värdigt bemötande.

– De patienter som kommer till oss – självskadebeteende eller inte – ska få ett gott bemötande. Det är något som vi tycker är viktigt att eftersträva och som vi jobbar aktivt med, säger Jonas Hultgren.

Vill hjälpa andra

I dag mår Rebecca Sahlman bättre. Hon har ett jobb och en egen lägenhet och på sin fritid volontärarbetar hon för intresseföreningen Shedos nystartade chatt – en stödchatt för personer med självskadebeteenden och deras anhöriga.

– Det känns bra att lyssna på någon och säga några stöttande ord. Jag vet hur viktigt det hade varit för mig när jag befann mig i den situationen, säger Rebecca Sahlman och fortsätter:

– Det är helt fantastiskt att Shedo startat en chatt för personer med självskadebeteenden. Och sen är det även viktigt att chatten är till för anhöriga, för dem glömmer man lätt bort.

Behöver du stöd? Här finns hjälp

Utöver till landstingen kan drabbade och anhöriga vända sig till intresseföreningen Shedo för stöd eller information om självskadebeteende.

Det går också att ta kontakt med 1177 Vårdguidens Hjälplinjen på tel 0771-220060.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.