• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En mörkhårig kvinna tittar ut genom fönstret

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kände att det var mig det var fel på”. Här berättar läraren Karin Foto: Valentina Xhaferi/SVT

Läraren Karin i Halmstad trakasserad av elever – slutade på skolan

Uppdaterad
Publicerad

Under en natt ringde elever på hennes hemtelefon 14 gånger. En annan gång kissade en elev i ett klassrum.

Karin i Halmstad är en av flera lärare som utsatts för hot eller våld i skolan.

– Jag kände att det var mig det var fel på, säger hon.

Just nu genomför Arbetsmiljöverket under ett drygt år inspektioner på svenska skolor för att granska hur de förebygger hot och våld mot skolpersonal.

Cirka 700 anmälningar per år

De senaste åren har antalet anmälningar från grundskolor i landet legat på cirka 700 per år. I ett längre perspektiv har anmälningarna ökat och är, enligt Arbetsmiljöverket, dubbelt så många i dag som för tio år sedan.

Halmstad är en av de tio kommuner som det gjorts flest anmälningar ifrån – 86 stycken sedan 2018 till i dag.

”Många vågar inte prata”

Bakom en av anmälningarna finns Karins berättelse. Efter att ha jobbat som lärare i 20 år blev hon utsatt av elever.

– Det började med att jag blev trakasserad av en elev och sedan hakade flera på, säger hon till SVT:s intervju.

Se intervjun med Karin i spelaren ovan.

Karin kände sig till slut tvingad att säga upp sig.

– Det var många kollegor som kom fram till mig och sa att jag var stark, många vågar inte prata om det här.

Rektorerna kommenterar inte

SVT Nyheter Halland har gett rektorerna på skolan möjlighet att kommentera fallet. I ett mejl skriver en av dem:

”Vi kommer inte kommentera ett enskilt ärende i en intervju”.

man i orange skjorta, skolungdomars ben med gympaskor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ska ha nolltolerans mot våld på alla skolor”, säger Dennis Hjelmström, förvaltningschef på barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstads kommun. Foto: Valentina Xhaferi/SVT

CHATT: Har du upplevt hot och våld i skolan?

Lärare fritidshem • Har många gånger blivit utsatt, av både hot och våld. Tredjeklassare som hotar om att ta med vapen och skjuta alla lärare. Barn som slår, biter och sparkar. Fått sparkar mellan benen otaliga gånger. Knytnävar mot ansikte. Elev som hotat hugga med sax. Kollega som blivit attackerad med sax. Annan kollega som fått sax kastad mot sig. Elev som misshandlat flertalet lärare under ett helt år utan att något gjorts. Bara förra veckan fick jag slag och sparkar mellan benen och i magen, skallar mot huvud, bett. Facket har aldrig sträckt ut sin hand till varken mig eller kollegor. Vår stöttning: nerskärningar i hela landet. Föräldrar som beskyller oss när vi alla arbetar på bristningsgräns och gör allt för att undvika skada och sjukskrivning. Till alla föräldrar som påstår att vi lärare "tillåter" sådant här: se till att höja er röst på rätt sätt. Kräv inte skolor eller personal på era rimliga krav. Kräv stat och kommun på detta. Ingen lärare vill jobba så här. Vill ni att vi alla, som upplever hot och våld, bara ska ta att byta jobb? Tar ni över då?

Vi stänger nu chatten och tackar alla för att ni delade med er av era upplevelser av hot och våld i skolan.

Anna • Tyvärr är detta väldigt vanligt idag. Har sett flera gånger när elever som är 10-11 år misshandlar både lärare och rektorer. Inget görs. Tystnads kultur.

Pelle • Har jobbat i skolan i 26 år. Jag upplever att fler och fler föräldrar står på sitt barns sida när barnet/eleven gjort fel. Vi som arbetar i skolan får självklart inte kränka ett barn. Barnets upplevelse är avgörande faktor. Det verkar som om barn/elever får kränka lärare efter behag. Något har blivit fel i svensk skola.

Ung vuxen • Jag gick i högstadiet och gymnasiet under 10-talet. Genomgående noll respekt för vuxna och inga konsekvenser för dåligt uppförande.
Har varit med om klasskamrater som trakasserat lärare vid många tillfällen ibland tills de börjat gråta inför klassen. Även elever som har börjat hoppa runt på borden och vid något tillfälle blottat sig i klassrummet när läraren gått ut en stund. Gymnasiet kändes ofta som ett dagis.

Leah • Vår dotter går i 7an. Hon är orolig för mobilanvändandet som är närmast fritt. Om nu inte någon lärare råkar se dem använda dem på lektionen och tar in dem.
Men lärarna verkar inte våga. Det resulterar nämligen oftast i onödigt bråk på lektionstid. Så man släpper det. Till och med under prov.
Och andra elever vågar inte säga något. De vuxna gör ändå inget.

Ett stort problem är att tjejer slutar duscha på idrotten, skippar badet eftersom de alla är otrygga. De vet vad det kan leda till när mobilerna är framme. Kränkningar av den personliga integriteten. Droger kan köpas och säljas på skoltid.

Vår dotter förstår inte att inte de som bestämmer bryr sig om deras trygghet.

Någon borde förbjuda mobiler i skolan för lärare och elevers skull.

Britt • Har varit vittne till hur både elev och förälder hotat och använt de grövsta ord som kan tänkas åt en kollega.

Anonym • I min förra klass var det eleverna som var ledare. Framförallt en. Jag fick tyvärr inte en syl i vädret. När jag bad eleven i fråga att sätta sig ner var jag både en hora och fitta. ”Du säger inte till mig vad jag ska göra” fick jag höra från 9-åringar.

Till slut bytte jag jobb och allt blev väldigt mycket bättre :)

För att alla barn ska ha en chans att lyckas i skolan anser jag att det är viktigt att föräldrarna vågar uppfostra sina barn samt att vara deras ledare istället för en kompis. Men även att man som förälder vill ha ett gott samarbete med skolan och att man vågar lita på lärarna.

Jag har tidigare upplevt att föräldrar tror att jag hittar på berättelser och ringer hem för att dra igång drama. Om man ändå haft den tiden 😂

Daniel • Arbetar i skolan och när man frågar eleverna "Vad tycker ni om att ha webbkamera i klassrum och andra ytor så era föräldrar kan titta när som under dagen?" Många elever svarar (men inte alla) "Nej!!! Då skulle dom ju se vad jag egentligen gör och säger i skolan...då skulle dom bli jättearga."

Så föräldrar, lägg ner kommentaren "så skulle ALDRIG mitt barn göra eller säga", era barn är långt ifrån så oskyldiga som ni anser oavsett hur "duktig" den är i skolan.

Anonym • Såg ett tidigare inlägg. 80% av eleverna är rätt funtade i huvudet. Vad är de övriga 20%? Jag tvingades skolka för att slippa bli kränkt. Min asperger gjorde att jag blev mobbad. Stryk, spottloskor osv. Och lärare låtsades inte om det.

HOT OCH VÅLD MOT SKOLPERSONAL – LÄN FÖR LÄN

Antal anmälningar till Arbetsmiljöverket om hot och våld på grundskolor 2018-2023:

  1. Skåne län 642
  2. Stockholms län 603
  3. Västra Götalands län 634
  4. Östergötlands län 326
  5. Jönköpings län 271
  6. Hallands län 206
  7. Norrbottens län 162
  8. Dalarnas län 142
  9. Örebro län 126
  10. Södermanlands län 99
  11. Kronobergs län 95
  12. Värmlands län 86
  13. Kalmar län 84
  14. Uppsala län 75
  15. Västmanlands län 71
  16. Gävleborgs län 71
  17. Västerbottens län 56
  18. Jämtlands län 52
  19. Västernorrlands län 43
  20. Blekinge län 28
  21. Gotlands län 4

Statistiken visar antalet anmälningar om hot och våld i grundskolan enligt Arbetsmiljölagen paragraf 3:3 a. Till största delen är det hot och våld riktat mot skolpersonal. Händelsen riktade mot elever hanteras i huvudsak av Skolinspektionen.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.