• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Anders Andersson

Marinarkeologer på väg till skeppsvraket

Uppdaterad
Publicerad

Höstens stormar avslöjade ett mystiskt skeppsvrak. Och under lågvattnet har fyndet blivit en attraktion. Nu kallas arkeologer in för att fastställa om det kan betraktas som ett fornminne.

På nyårsafton uppdagades att ett gammalt skeppsvrak börjat att spolas fram ur sanden vid mynningen av Genevadsån söder om Halmstad. Men ännu vet ingen hur gammalt vraket är och vad det kan vara för typ av fartyg. Och för länsstyrelsen är det bråttom. Det finns nämligen en risk att strömmarna förstör fyndet.

– Vi förbereder ett möte på måndag i nästa vecka, då alla medarbetare är på plats. Då ska vi ha detta som första punkt på dagordningen. Vi vill ha ett preliminärt utlåtande då, säger Bo Strömberg, atikvarie vid Länsstyrelsen i Halland, till Hallandsposten.

Kallat in arkeologer

Enligt tidningen har länsstyrelsen kallat in marinarkeologer från Bohusläns museum som redan i veckan ska undersöka vraket. En av dem är Staffan von Arbin som hittills endast tagit del av bilder på upptäckten.

– Det är förmodligen yngre än medeltida, säger han till HP.

Viktigt årtal

Och skeppets ålder är viktig. För att det ska kunna betraktas som ett fornminne måste det ha förlist före 1850. Då skyddas vraket av kulturmiljölagen och får då varken skadas eller tas bort av markägare eller upphittare.

Kan flyttas för att bevaras

Eftersom det aktuella skeppsvraket riskerar att förstöras så kan länsstyrelsen, i skydd av lagens grundprincip om att fornlämningar ska bevaras, fatta beslut om en flytt av fyndet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.