Två konsumentrådgivare står i en modern shoppinggalleria med en ljus och luftig atmosfär. Den ena personen, som gestikulerar med sin hand, verkar leda en diskussion. Bakgrunden visar en öppen yta med butiker och hängande ljusinstallationer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vilka priser gäller?”. Alla skyltar är inte korrekta när konsumentrådgivarna Shemsi Grajqevci och Dragan Kotarac besöker butiker med rea i Halmstad. Följ med dem in! Foto: Marcus Alakangas/SVT

Mellandagsrean är här – se upp för butikers felskyltning

Publicerad

För två år sedan skärptes kraven i prisinformationslagen om hur butiker ska skylta vid reor. Men fortfarande missar nära hälften att följa den.

– För det mesta är det nog okunskap eller slarv. Men jag misstänker att några satt det i system, säger Dragan Kotarac, konsumentrådgivare i Halmstads kommun.

2022 blev det lag på att företag som säljer en vara till nedsatt pris även ska ange varans lägsta pris under de senaste 30 dagarna före prissänkningen – för att undvika smyghöjningar före reor.

Att använda ord som ordinarie pris eller rekommenderat pris är inte tillåtet.

Butiker följer inte lagen

Under Black week har flera kommuner i landet gjort oannonserade granskningar i butiker på initiativ av Göteborgs konsumentrådgivning. Undersökningen visar att 43 procent följer lagen och 42 procent gör det inte. 15 procent av butikerna gör delvis rätt.

Konsumentrådgivarna i Halmstad besökte butiker i centrum, Flygstaden och Hallarna. 8 av 21 företag som kontrollerades följde inte lagen till punkt och pricka.

– Lagen är viktig för att du som konsument ska kunna ta ställning till om det är en bra affär, säger Shemsi Grajqevci, konsumentrådgivare i Halmstads kommun.

Konsumenter känner sig lurade

Många passar på att köpa saker under mellandagsrean och samtalen brukar trilla in till konsumentrådgivarna i slutet av januari när det börjar bli ont om pengar på kontot.

– Oftast finns då inga köprättsliga fel utan bara en känsla av att blivit lurad. De trodde de gjorde en bra affär men upptäcker sen att det var billigare någon annanstans, säger Dragan Kotarac.

Starta klippet för att hänga med konsumentrådgivare i Halmstad för att kolla reaskyltning på Hallarna.

Så undviker du dåliga reaköp – konsumentrådgivarens tre tips

  • Handla inte på impuls – köp inget som du inte behöver
  • Jämför priser mellan butiker. Ta hjälp av smartphone och bekanta.
  • Undvik lockelsen – reor är inte alltid en bra affär.

Så många undersökta butiker uppfyllde kraven

Riket: Godkända: 189 Underkända: 183

Undersökningen gjordes under Black week i november 2024 och omfattar totalt 433 butiker i 31 kommuner. I Halland deltog följande kommuner:

Kungsbacka: Godkända: 5 Underkända: 11

Varberg: Godkända: 2 Underkända: 9

Falkenberg: Godkända: 10 Underkända: –

Halmstad: Godkända: 13 Underkända: 6

I statistiken ovan är inte butiker medräknade som enligt konsumentrådgivare bara delvis uppföljde kraven.

Källa: Göteborgs stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.