Anders Enocksson är smittskyddsläkare i Region Halland. Foto: SVT

Nya rekommendationer för TBE-vaccin i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Snart drar fästingsäsongen igång, ett inte så populärt vårtecken. Från och med i år gäller nya rekommendationer för hallänningarna vad gäller vaccinering.

Djuren kan var aktiva redan tidigt på våren när det bara är några plusgrader och säsongen för fästingar räknas från mars till november. Halland har tidigare varit förskonat från TBE-smitta, men förra året smittades tre personer och därför har smittskyddsläkaren på Hallands sjukhus i Halmstad för första gången ändrat rekommendationerna.

– Nu rekommenderar vi att man vaccinerar sig om man är boende i det område där personer förra året smittades, säger Anders Enocksson som är smittskyddsläkare.

Flera doser krävs

För att ha ett fullgott skydd krävs tre doser grundvaccin och sedan påfyllnadsdoser.

En dos kostar för en vuxen patient uppemot 400 kronor – inkluderat läkemedelskostnad och patientavgift.

– Jag tycker inte att det är dyrt sett till om man befinner sig i det drabbade området och riskerar att bli smittad. Då är det värt det, säger Anders Enocksson.

Kan orsaka hjärnhinneinflammation

Även om inte alla djur bär på smitta och bara 20–30 procent av de personer som blir smittade får allvarliga symptom anser han ändå att man bör vara försiktig. TBE kan bland annat orsaka hjärnhinneinflammation.

Fakta: TBE

TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen hjärninflammation (encefalit) orsakas av ett så kallat flavivirus. Den kan yttra sig som hjärnhinne- och hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, nackstelhet och förlamningssymtom. Dödsfall är mycket sällsynta.

Sjukdomen sprids via fästingar som smittas när de suger blod från ett smittat djur. Fästingarna kan också överföra smittan direkt till sin avkomma.

Människan smittas genom bett av fästingar. De flesta fallen sker under sommaren och hösten.

Sjukdomen smittar inte från person till person. Inkubationstiden är vanligen mellan en och två veckor.

Det finns vaccin mot TBE som har god skyddseffekt.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.