I ett brev från Laholms kommun till Region Halland påpekas att regionen använt det felaktiga namnet i Hallandsåsen i ett nyhetsbrev. Kommunen hänvisar till en grundlig utredning som Banverket gjort som förespråkar namnet Hallandsås.
På Region Halland beklagar man det inträffade och menar att det inte alls handlar om att de vill vara en del av namnfejden som pågått sedan länge.
– Vi vet om felet och vi hade gjort en justering, men på grund av tekniska problem just då, gick det inte att ändra. Så nyhetsbrevet gick ut som det var, säger Åsa Verele, kommunikatör på Region Halland.
Så ni gick inte in i den gamla fejden om namnet på åsen?
– Nej, det låg ingen värdering i det, säger hon.
Båda namnen används
Men, det var inte Banverket (nuvarande Trafikverket), som gjorde utredningen, utan Lantmäteriet. Och det var 1996. Det säger Johan Persson, som förut var informationschef på Hallandsåsprojektet och nu är kommunikationsstrateg på Trafikverket.
– Eftersom jag själv är född och uppvuxen på Hallandsås, så visste jag om att folk sa både Hallandsås och Hallandsåsen, och vi ville ta reda på hur det skulle vara, säger han.
Och på Lantmäteriet upptäckte de att på Sveriges ekonomiska kartor stod det Hallandsåsen, medan det stod Hallandsås på de topografiska kartorna.
Grundlig utredning
– Och så kunde det ju inte vara. Så de gjorde en grundlig utredning om det. Och kom fram till att det från början hette Hallandsås, säger Johan Persson.
– Och det har det hetat sedan 1400-talet. Men från början hette det Hallands ås i två ord. Ända fram till 1900-talet när Stockholmare och andra flyttade in och började säga Hallandsåsen, säger han.
Lantmäteriet bestämde att det gamla namnet var värt att bevara. Och Banverket skrev ett pressmeddelande om att nu skulle det heta Hallandsås.
– Men det roliga är att efter det, så började alla skånska media att skriva Hallandsåsen, medan de halländska skrev Hallandsås, säger Johan Persson.