Bandmedlemmarna i Donnez, Donald Laitila Lovén, Albin Fredriksson och Martin Lindberg går mot kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i musikstudion i Laholm när Donnez berättar om hur de får fler unga att lyssna på deras musik. Foto: Aina Olsson/SVT

Så får Donnez fler unga att lyssna på dansband: ”Annars dör det ut”

Uppdaterad
Publicerad

Dansbandet Donnez med sin bas i Laholm är nominerade till Årets dansband inför Guldklavegalan söndagen 14 juli. Och med nya bandmedlemmar hoppas bandet att kunna möta en ny publik.

Bandet vänder sig till en ny generation lyssnare och lockar med låttitlar som ”Tiger i sängen”. Den senaste tiden har deras publik blivit allt yngre. Något som bland annat uppskattas av de två yngsta bandmedlemmarna Albin, 16, och Martin, 20.

Donnez, som är från Perstorp, har spelat dansbandsmusik sedan millennieskiftet, men anstränger sig för att fortsätta vara aktuellt för den yngre publiken, berättar kapellmästaren Donald Laitila Lovén.

De senaste tillskotten av bandmedlemmar är Albin Fredriksson, 16, och Martin Lindberg, 20. De tycker båda att det är viktigt att locka till sig en yngre publik för att dansbandskulturen ska kunna överleva.

Tönt-stämpeln borta

Dansband har alltid varit populärt bland unga, menar Tomas Deutgen, chefredaktör på dansbandstidskriften Får jag lov. Men den tidigare tönt-stämpeln som dansband kunde ha, har idag helt försvunnit, säger Deutgen, som också menar att en bredare grupp av unga idag vänder sig till dansbandsmusiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.