Varg och Martin Broberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tisdagsförmiddagen sågs en varg springa genom en gård i Skogaby. I klippet berättar Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Halland, vad du ska göra när du träffar på en varg. Foto: TT/SVT

Länsstyrelsen: Så ska du agera om du träffar på en varg

Uppdaterad
Publicerad

Efter vargobservationerna runt om i Halland har frågan ställts på sin spets – hur ska man agera om man möter en varg? Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, reder ut.

Senast under helgen rapporterade Adel Malouf att han sett två vargar i Karl Gustavs skogar. Enligt honom, följde de parallellt efter honom och hans hund i cirka 300 meter när de var ute i skogen.

Adel Malouf visste inte hur han skulle agera och när han försökte nå länsstyrelsen fanns det ingen att få tag på för att rapportera in observationen.

Varg i Halland

Vem ringer man och vad gör man om man tror sig se en varg? Martin Broberg svarar i klippet ovan.

Varg sågs i Laholm

Under tisdagsförmiddagen sprang en varg igenom Andreas Örjanssons och familjens gård i Skogaby. Vargen var bara sex meter från Andreas syster som var ute och red. Hans mamma var precis i närheten och sprang in till stallet för att undvika vargen. Systern satt kvar på hästen och tog upp mobilen för att ta en bild på vargen.

– Känns ju rätt obehagligt då det var dagtid, den var rätt orädd som inte brydde sig om att det var människor där, säger Andreas.

Vargen sprang igenom gården i Skogaby medan familjen var ute. Foto: Foto: Privat

Vargen sprang förbi gården och stannade aldrig upp.

– Det var en rätt odramatisk händelse men vi var mest oroliga för hundarna som alltid springer lösa på gården, det var en ren slump att de inte var ute när vargen var här.

Andreas ringde upp två av granngårdarna, som blev oroliga för sina får och grisar på gården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Halland

Mer i ämnet