Halmstadsborna Saga Widing, William Sparreskog och Stella Vano Ohlsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla affärer stänger ner och flyttar till Hallarna”  – i klippet hör du varför Halmstadsbor är skeptiska till att Halmstad kommer att vinna priset. Foto: Naima Abdi

Så tycker Halmstadsbor om ansökan till Årets stadskärna: ”Stan är ganska tråkig”

Uppdaterad
Publicerad

Halmstad kommun har ansökt om att bli Årets stadskärna 2025. Här frågar SVT Nyheter Halland Halmstadsbor på stan vad de tycker om satsningen. Flera är tveksamma.

– Det finns ingenting att göra i stan längre, säger fotografen Stella Vano Ohlsson.

Har Halmstad en chans att vinna priset? Starta klippet för att höra vad de Halmstadsborna vi pratade med tycker.

Priset Årets stadskärna delas ut av organisationen Svenska stadskärnor. Enda halländska stad som hittills vunnit är Varberg 2015.

Därför vill Halmstad bli Årets stadskärna ”Vi har chans att vinna”:

Samhällsutskottets ordförande Anna Fallkvist (M)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ansökan till Årests Stadskärna 2025 lämnas in vid årskiftet och vinnaren utses till våren. Hör Anna Fallkvist (M) berätta varför hon tror att Halmstad har en chans att vinna. Foto: Naima Abdi

Hur är det i stadskärnan där du bor?

Tack för era inlägg! Nu stänger vi chatten.

Lotta • Låter som ett skämt. En gång i tiden var Halmstad levande men nu är det varannan butik tom som gäller. Åker till Varberg eller Ängelholm om jag vill gå runt och titta i butiker.
Vänner som hälsar på upplever stadskärnan som deprimerande och efter 18.00 -stendött.
Dra tillbaka ansökan, det är bara pinsamt och dessutom har ni vad jag kan se inga visioner.

Abidin Yeniler • Anna du är gamla Halmstad bo ?Ser du inte verkligheten,höga lokal hyror dödade stats centrum,sluta försöka samla politisk poeng?

Christoffer • Det görs för lite och för sent. Inga märkbara satsningar på stadskärnan förrän Lilla Torg fixades till, det blev absolut bättre men tveksam till att inte satsa mer på grönska när de stora träden vid parkeringen faller till förmån för nya hus. Stors torg, ja det ska göras om men risken är väl att man inte tar i tillräckligt där heller. Kommunen behöver visa att man satsar för framtiden, inte försöka komma ikapp andra städer där de befann sig för några år sedan. Det saknas visioner. Hamngatan och Bastionen ska vi inte ens tala om. Nissan kunde vara en sådan tillgång för staden men för lite görs för att stärka kopplingarna mellan stadskärnan och vattnet. Likaså Nissastrand kunde varit en levande stadsdel men de få verksamheter som huserar där är av ”fel” sort för att locka till liv och rörelse. Arbetet med omvandlingen av Tullkammarkajen startade för snart 10 år sedan och området bara står och förfaller. Jönköping har gjort en otrolig resa med sin stadsomvandling de senare 20 åren, det hade varit fint att se liknande satsningar i Halmstad. Vill man utmärka sig behöver man skapa något unikt, vårt bibliotek som vunnit otaliga priser och är något många njuter av att se varje dag oavsett om man bara passerar eller besöker det. Halmstad behöver mer framåtanda och våga sticka ut, inte enbart förlita sig på att Tylösand är det ständiga dragplåstret!

Rex • Flyttat ifrån Halmstad till Lund och skillnaden är total. Nu är visserligen Lund en studentstad, men det är en mindre stad och det är en levande stad. Halmstads stadskärna är något människor och butiker flyttar ifrån, medan Lunds stadskärna är något folk uppskattar. Upplevs som att Halmstad kommun är på fel sida sargen, som vanligt...

L på linjen • I Varberg är det fint! Levande torg med torghandel och myckeet aktivitet på sommaren!

Robert • Chans att vinna, kanske om resultatet presenteras 1 april.

Sus • Det är väldigt svårt att ta Halmstad kommun på allvar. Upplever inte att kommuner agerar i Halmstads intresse utifrån invånarna som bor här. Jag har en glättig nergången upplevelse av stadens centrum. White trash med trasigt bling som vill få det att verka exklusivare än vad det är. Halmstad har helt fantastisk natur men ingen stadskärna och dessvärre en kommun som ägnar sig åt snobberi och har tappat stoltheten. Tror inte på detta hittepå.

Alex • Löjligt av kommunen att ens söka. Fastighetdägare dom tar ut ockerhyror så butiker får stänga och bygget av hallarna har gjort centrum till en spökstad. Politikerna lever i din egen bubbla om att allt är bra precis de gör med skola och vård.. skrämmande!

Kjell • En dag var hela HM: s tomt.Jag bara stod där utanför och gapade som en gammal torsk.En annan dag var Claes Olsson väck.En annan dag var...
Listan kan göras lång,T o m min egen.butik är borta(atelje).Those were the days..

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.