Tommy Rydfeldt (L) och Stefan Jägnert (SD) är oense om förslaget att införa tolkavgifter i Kungsbacka kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förslaget om att införa tolkavgifter splittrar politikerna i Kungsbacka. Starta klippet för att höra vad Tommy Rydfeldt (L) och Stefan Jägnert (SD) tycker. Foto: Klara Misgeld/SVT

SD vill införa tolkavgift i Kungsbacka – förslaget delar styret

Publicerad

Sverigedemokraterna i Kungsbacka vill införa tolkavgift för personer som bott mer än tre år i Sverige. Men förslaget väcker kritik och splittrar kommunstyret.

– Det handlar om symbolpolitik, säger Tommy Rydfeldt (L).

Förslaget har kritiserats både av politiska motståndare och kommunens egna förvaltningar. Kritiken handlar om att förslaget saknar lagstöd och förvaltningar menar att deras arbete kan bli lidande om kommunikationen med den enskilde inte fungerar.

Starta klippet för att höra vad Stefan Jägnert (SD) säger om kritiken.

Sverigedemokraterna menar att tolkavgifterna ska motivera folk att lära sig svenska. Man tycker också att det inte är rimligt att tolkhjälpen bekostas av kommunen för dem som bott i Sverige tre år eller längre.

Nästa steg är att frågan går vidare till kommunfullmäktige. Där har den stöd av M och KD, medan C och L som också ingår i den styrande alliansen är emot förslaget.

Stoppats i Blekinge

Förvaltningsrätten i Växjö stoppade nyligen tolkavgifter vid läkarbesök som infördes av Region Blekinge. Rätten menar att regionen inte har lagstöd att ta ut avgiften.

Stefan Jägnert (SD) i Kungsbacka menar att det är skillnad på region och kommun och att lagen behöver utvecklas.

– Vi måste utmana lagen, det får kosta lite men då ser vi vad vi måste ändra på för att kunna genomföra det här.

Även i Region Halland har SD nu lagt fram ett förslag om tolkavgifter. Hur mycket det skulle kosta att få hjälp av en tolk ska utredas om förslaget antas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.