Lasse Johansson med sonen Simon Johansson och deras cyklar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När man är 9-10 år så är man inte mogen för de här trafikförhållandena”. Se i klippet varför Lasse Johansson tycker att vägen för sonen Simon inte är säker. Foto: Klara Misgeld/SVT

Simon, 10, ska cykla till nya skolan i Laholm – föräldern: ”Bara en fråga om när en olycka sker”

Uppdaterad
Publicerad

Simon behöver korsa flera trafikerade vägar när han börjar fyran på Parkskolan – detta efter att Laholms kommun ritat om skolkartan.

– Det är bara en fråga om när det sker en olycka, säger pappa Lasse Johansson, en av de som överklagat att kommunen nekar skolskjuts.

Laholms kommuns ändring i skolorganisationen innebär inte bara att skolor läggs ner, utan också att skolområdena ändras.

Barn från Lilla Tjärby har tidigare fått skolskjuts till Veingeskolan när de börjar mellanstadiet, nu ska de i stället ta sig själva till Parkskolan inne i Laholm.

Nedläggningshotade skolor i Laholm

10-årige Simon är en av dem.

– Det kom lite som en chock för oss. Vi har inget emot att de går på Parkskolan, men just det här med skolskjutsen blir negativt för oss, säger pappa Lasse Johansson som överklagat kommunens beslut att neka skolskjuts.

I klippet ovan ser du hur Simons skolväg ser ut och vad det är som föräldrar är missnöjda med.

Kommunen: Vägen är säker

Henric Kahlmeter, chef på utbildningsförvaltningen i Laholm, säger att man bedömt vägen efter Trafiksäkerhetsverkets rekommendationer och kommit fram till att den är säker. Trots det kommer man att göra vissa åtgärder.

Starta klippet nedan för att höra hur kommunen gjort sin bedömning och vilka åtgärder som planeras.

Laholms kommun säger till SVT under tisdagen att de kommer erbjuda skolskjuts i en övergångsperiod. Det gäller nio barn i årskurs fyra som ska till Parkskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggningshotade skolor i Laholm

Mer i ämnet