Emanuel Forsell (M) ordförande i nämnden för förskola och grundskola i Kungsbacka kommun och Presseskolan som ska göra omorganiseringar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är allmänna handlingar”. Att nämnden skulle behöva en genomgång av riskbedömningarna tycker nämndens ordförande är överflödigt. Här berättar han varför. Foto: Anton Johansson/SVT

Skolpolitiker tog inte upp riskerna med större klasser: Inte nödvändigt

Uppdaterad
Publicerad

Risken för stress ökar när klasserna blir större på Presseskolan i Onsala. Men de styrande skolpolitikerna i kommunen ville inte ta upp den gjorda riskbedömningen som ett ärende vid sitt möte.

Till hösten slås klasser ihop på Presseskolan.

Oppositionen i nämnden för förskola och grundskola ville att riskerna med omorganisationen skulle redovisas för politikerna vid ett nämndsmöte den 17 april.

Det sade den styrande majoriteten nej till.

I klippet ovan förklarar ordföranden Emanuel Forsell (M) varför det inte anses nödvändigt att få riskbedömningarna genomgångna för politikerna.

Föräldrar på Presseskolan har överklagat

Beslutet att att säga nej har föräldrar nu överklagat till förvaltningsrätten, som menar att politikerna har ett ansvar att ta del av riskerna omorganisationen innebär.

På skolan kommer två tredjeklasser få 30 elever. Se föräldrern Johanna Haraldsson om missnöjet och oron som finns inför förändringen:

Johanna Haraldsson är förälder till ett barn på Presseskolan i Kungsbacka. Hon är kritisk mot hur kommunen hanterat de planerade omorganisationerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Till hösten blir det fler elever i varje klass i årskurs tre på Presseskolan. Föräldrar har ilsknat till på hur det hela gått till. I klippet berättar Johanna Haraldsson om missnöjet. Foto: Anton Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.