En person med lockigt, blont hår iklädd en vit tröja, står framför en neutral bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia Strand diagnostiserades med vestibulit 2018. Sex år senare är hon en av deltagarna i regionens vulvaskola. ”Där känner jag mig mindre ensam”, säger hon. Foto: Alice Loth/SVT

Sofia från Kungsbacka diagnostiserades med vestibulit – fick hjälp av vulvaskolan

Uppdaterad
Publicerad

Hon överväger valet av trosor, byxor och stol att sitta på – allt för att undvika smärta i underlivet. 27-åriga Sofia Strand från Kungsbacka diagnostiserades med vestibulit för sex år sedan. Efter otaliga kontakter med gynmottagningar får hon nu hjälp via Region Hallands vulvaskola.

Det började med att hon satte in en hormonspiral som i sin tur ledde till en svampinfektion. Trots månader av medicinering och krämer blev läget inte bättre.

– Då sa läkaren: ”Nu har du haft svamp så pass länge att du har fått vestibulit”. Jag hade ju försökt få hjälp och bara mött motstånd, säger hon.

Brännande smärta i underlivet

Provocerad vulvodyni, tidigare kallat vestibulit, är ett smärttillstånd som ger en brännande smärta när slemhinnan runt slidöppningen berörs och vid vaginalt sex.

För Sofia blev räddningen att få träffa ett specialiserat vulvateam. Därefter har hon deltagit i regionens vulvaskola, som startades förra året, för att behandlas tillsammans med andra med liknande problematik.

– Det har fungerat väldigt bra för mig, men egentligen tycker jag att det är helt sjukt att man startar en vulvaskola först år 2023.

Två personer utför träning på regionens vulvaskola, liggande på träningsmattor med kuddar under sina huvuden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Här finns inga förbjudna ämnen” – hör bland andra sexologen Matilda Ebbesson berätta om hur vulvaskolan fungerar. Foto: Alice Loth/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.