Trendbrott. I fem av sex halländska kommuner gick större andel elever ut med behörighet till gymnasiet i våras än året innan. Foto: TT

Trendbrottet i Hallands skolor – störst förbättring i Laholm

Uppdaterad
Publicerad

Fler halländska ungdomar går ut nian med gymnasiebehörighet. Störst är uppryckningen i Laholm. Men fortfarande är siffrorna sämre än för bara fyra år sedan.

I våras gick lämnade knappt 4 000 elever grundskolorna i Halland. 14 procent av dem gick dock ut utan betyg för att kunna komma in på något nationellt gymnasieprogram.

Och detta är ett trendbrott efter att resultatet i flera år dalat, visar nya siffror från Skolverket. De halländska kommunerna följer i stort rikstrenden.

Störst förbättring i Laholm

Störst förbättring av de halländska kommunerna visar Laholm upp. Där gick förra året mer än var femte elev – 22,4 procent – ut nian utan behörighet till gymnasiet. I år har den siffran förbättrats till 16 procent.

Halmstad är den enda halländska kommun som inte följer med i trendbrottet. Där försämrades resultatet det senaste året.

Och i Hylte är förbättringen marginell. Där kämpar skolorna fortfarande med Hallands sämsta skolresultat och färre än 75 procent av eleverna gick i våras ut med betyg till att ta sig in på gymnasiet med.

Flest  gymnasiebehöriga elever gick ut grundskolan i Kungsbacka kommun.

Försämring över tid

Men trots trendbrott är resultaten i samtliga halländska kommuner fortfarande sämre än vad de var för bara fyra år sedan – vid läsåret 2013/14.

Även i det avseendet följer Halland den nationella trenden.

– En viktig förklaring till att det ser ut som det gör är tillgången till lärare. Om vi tittar på områden med sämre förutsättningar så är lärarbehörigheten låg. Sen vet vi att skolsegregationen påverkar utvecklingen, säger Peter Fredriksson, Skolverkets generaldirektör i en SVT-intervju som du kan se här.

Lägst andel behöriga finns bland gruppen nyanlända elever.

Halländska elever utan gymnasiebehörighet 2017/18

Falkenberg 18,2% (-1,9)

Halmstad 16,5% (+0,7)

Hylte 27,1 (-0,8)

Kungsbacka 8,6% (-4,1)

Laholm 16,3% (-6,1)

Varberg 12,2% (-2,4)

Halland 14% (-2)

Riket 15,6% (-1,9)

(andelen elever ej behöriga till nationellt gymnasieprogram läsåret 2017/18, förändringar från föregående år inom parentes)

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.