Här ser du tröskan från 30-talet när den visades upp senast på tröskdagen 2013. Foto: Bengt Svensson/Berte museum

Tröskning på gammalt sätt ska sprida kunskap vidare

Publicerad

På söndagen visar Berte museum upp en gammal tröska från Ugglarp i aktion. Tanken är sprida kunskapen om äldre jordbruk vidare till yngre generationer.

– Det är väldigt roligt att bara sätta igång de gamla maskinerna. Det är abstrakt att förstå när de står stilla, men när de är igång förstår man på ett helt annat sätt, säger Bengt Svensson som är museiförståndare på Berte Museum i Slöinge.

Det är precis vad man kan se på museigården på söndagen – levande historia när ett gammalt stationärt tröskverk kommer att dras igång.

– Det är en tändkulemotor på en traktor som drar igång tröskan och det är en upplevelse bara det att höra hur det låter. Det är väldigt få yngre som sett en sådan här maskin och för de äldre är det en nostalgisk upplevelse, säger Bengt Svensson.

Tröska från Ugglarp

Själva tröskan av märket Munktell är från 30-talet från gården Mossahagen i Ugglarp och användes in på 70-talet.

– Men sedan blev den stående tills den upptäcktes av Karl-Erik Wiengren i slutet av 90-talet. Han har gjort ett jättejobb med tröskan.

Tröskan skänktes till museet och har funnits med sedan det öppnades 2002 men kördes första gången 2009. Nu är det alltså dags igen när museet tillsammans med hjälp från några pensionärer anordnar en tröskdag för fjärde gången. Ett intiativ för att visa upp och lära om jordbruk från förr.

– Det är vikigt att ta vara på kunskapen om hur man sköter ett gammalt tröskverk. Det är viktigt att veta varifrån vi kommer och hur det har fungerat förr, säger Bengt Svensson.

”Häftig utveckling”

Klockan två på söndagen dras tröskverket igång och från museet hoppas man på att det kommer upp mot 100 besökare. Då kan besökarna också se andra tröskverk inne på museet.

– Det är en häftig utveckling, förr när man gjorde allt för hand från att skära med lien så kunde det ta 19 dagsverken att få fram ett ton spannmål, dagens moderna verk gör samma jobb på mindre en tio minuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.