Ungdom på HVB-hem kan ha utsatts för övergrepp – Humana anmäler sig själva

Uppdaterad
Publicerad

En ungdom bosatt på ett HVB-hem i södra Halland uppger sig ha blivit utsatt för sexuella övergrepp och tvingats ta droger. Detta enligt en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Flera ungdomar ska, enligt anmälan, ha lämnats ensamma på ett rum på boendet, trots att misstanke fanns om att en av dem kunde komma att utsättas för hot och tvång.

Under natten försvinner en ungdom för att hämta droger till de övriga. Samma ungdom uppger senare att hen tvingats ta droger och utsatts för sexuella övergrepp som betalning för drogerna.

Boendet drivs av Humana och är enligt anmälan, bemannat med personal dygnet runt.

Företaget skriver i anmälan att de har vidtagit flera åtgärder efter händelsen som även har polisanmälts.

”Läkarkontakt, psykolog och stöd av personal och kontaktperson togs skyndsamt. Ledningen ökade även bemanningen för att öka tillsyn samt bistå med stöd för alla ungdomarna”, skriver Amelie Gustafsson, kommunikationschef på Humana, som svar på SVT:s fråga om vad den utsatta ungdomen fått för hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.