Till höger två ledsna valpar i ett bildäck. Till höger chefsåklagare Katarina Eriksson på Åklagarkammaren i Halmstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ärenden som rör hundsmuggling ska nu hamna högre upp på prioriteringslistan. Hör hur samarbetet ska gå till i klippet med chefsåklagare Katarina Eriksson. Foto: SVT/Arkiv

Unikt samarbete i Halland ska stoppa hundsmugglare

Uppdaterad
Publicerad

Det har tagit för lång tid att få stopp på misstänkt hundsmuggling, det anser både länsstyrelsen och Åklagarmyndigheten i Halland. Därför har myndigheterna nu startat ett tätare samarbete och ett snabbspår med särskilt insatta åklagare.

Samarbetet är det första i sitt slag i Sverige, enligt chefsåklagare Katarina Eriksson på Åklagarkammaren i Halmstad.

Hör mer i klippet ovan om hur ett snabbspår mellan myndigheterna kan stoppa hundsmugglare snabbare.

Tog för lång tid att stoppa liga

2023 dömdes tre personer hemmahörande i Halland för att ha smugglat in ett 70-tal hundvalpar.

Trots att smuggelhärvan blev känd för länsstyrelsen redan i november 2019 pågick insmuggling av hundar fram till november 2020 eftersom rättprocessen tog tid.

– Då sa vi att detta borde ha kunnat stoppas tidigare. Vi såg behovet av att få upp snabbheten, säger chefsåklagare Katarina Eriksson.

Möte med polisen

Åklagarmyndigheten har även haft ett första möte med polisen i Halland för ett möjligt snabbspår till särskilt insatta utredare även där, för en snabbare processen att utreda hundsmuggling.

– Polisen är mycket intresserad av upplägget, säger Katarina Eriksson.

5 tips: Så undviker du att köpa en smuggelvalp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vill du vara säker på att din valp inte är en smuggelhund? I videon ger djurskyddsinspektören sina fem bästa tips. Foto: Storyblocks

Så undviker du att köpa en smuggelhund

  • Ta inte emot hunden på exempelvis en parkeringsplats. Köp den i dess hem.
  • Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.
  • Om hunden förts in från utlandet, begär att få se införselhandlingarna. Det finns krav på att hunden bland annat ska vara id‑märkt med mikrochip och rabiesvaccinerad. Övriga krav som gäller för att ta in hundar från ett annat land hittar du via länk längre ner på sidan.
  • Begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön.
  • Om valpen är född i Sverige så ska mamman vara registrerad i det centrala hundregistret. Begär att få se registreringen av mamman som bevis.
  • Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer. Många mellanhänder anger bara mobilnummer till ett kontantkort, och ett förnamn. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.
  • Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst 7 dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt efter köpet. Andra har diarré redan vid leveransen. Köp inte en hund som inte är helt frisk!
  • Köp ingen valp som är under 8 veckors ålder.
  • Från alla länder förutom Norge måste ett djur vara minst 15 veckor gammalt för att kunna föras in lagligt. Detta eftersom en rabies­vaccination tidigast kan ges vid 12 veckors ålder och det måste ha gått en väntetid på 21 dagar från länder med de lägsta kraven.
  • Om djuret är från ett annat land och är lagligt infört i Sverige ska du begära att få se alla dokument för införsel. Dessa dokument ska även följa med djuret när du tar över ansvaret för djuret.
  • Om säljaren säger att hunden har en stamtavla men att du ska få den senare, så finns det sällan varken en kennel eller någon stamtavla. Begär att få stamtavlan samtidigt som du får hunden.
  • Det är förbjudet att kupera öron och svans på hundar i Sverige. En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige.
  • Hundar över 4 månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.
  • Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden, även om du ömmar för hunden. Låt inte säljaren lura dig att det är fult att begära korrekta handlingar, eller att det är att misstro säljaren. Det är självklart för alla seriösa säljare av såväl rasrena som blandrashundar att ovanstående villkor gäller vid försäljning.

Källa: Länsstyrelsen Halland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.