Mamman Jamie Storm Gabrieli står på skolgården. Bakgrunden visar flera byggnader, gräsmatta, träd och buskar och en liten paviljong. Det är en solig kväll med blå himmel och några moln.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mamman Jamie Storm Gabrieli tycker det är oroväckande att hon ens blivit kallad till informationsträffen. Foto: Aina Olsson/SVT.

Varningen till Falkenbergs föräldrar: Era barn kan gängrekryteras i mobilen

Publicerad

Rekryteringen av barn till kriminella gäng sker ofta genom mobiltelefoner och på sociala medier – och riktar sig till allt yngre barn.

– Man hade inte helt koll på hur illa det var, säger föräldern Jamie i Falkenberg, efter varningen från kommun och polis.

– När du ger ditt barn en mobiltelefon ger du dem tillgång till hela världen, men du ger också hela världen tillgång till ditt barn.

Så inleder områdespolisen Niclas Andersson informationsträffen som hålls i matsalen på Schubergstorpsskolan i Falkenberg.

Redan på lågstadiet går kommun och polis i Falkenberg ut med en varning till föräldrar: Barn i ung ålder rekryteras till kriminella gäng via sociala medier.

Stort våldskapital – som 13-åring

Bakom träffen står SSPF, ett fördjupat samarbete mellan skola, socialtjänst, polis och fritid, som arbetar brottsförebyggande.

”Albin” är ett av 16 barn i Falkenberg som nu bedöms ha stoppats från att dras in i kriminalitet genom SSPF.

Så här gick det till:

En skugga av en pojke mot en husvägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra hur ”Albin”, 13, fick hjälp att ändra riktning i livet och minska risken för att hamna i kriminalitet. Foto: Mats Andersson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.