Kungsbackabor berättar hur de ser på förslaget att höja VA-avgiften med nästan det fördubbla de kommande åren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det tycker jag verkligen inte om” hör vad kungsbackaborna tycker om förslaget att höja priset på VA-avgifterna för att finansiera utbyggnaden av reningsverket. Foto: Casper Sewerin/SVT

Vatten och avlopp kan bli dubbelt så dyrt – så tycker Kungsbackaborna om förslaget

Publicerad

Från 8000 kronor till 16 000 kronor i VA-avgifter . Det kan bli verklighet när kommunen bygger nytt reningsverk. Se hur några Kungsbackabor reagerar på det i klippet.

Enligt Ulrika Granfors, förvaltningschef på Teknik kan VA-avgiften behöva fördubblas när reningsverket byggs om för 1,65 miljarder kronor.

– Idag ligger en genomsnittsvilla mellan 7-8000 kronor per år, säger Ulrika Granfors, förvaltningschef på Teknik.

Exakt hur stor ökningen blir i kronor och ören skiljer sig åt.

– Det är klart det påverkar ens ekonomi, allt är redan mycket dyrare, säger Isabella Wahlström, som är en av dem som reagerar på höjningen av VA-avgiften och det rekorddyra reningsverket.

Därför blir reningsverket rekorddyrt – se kommunen svara i klippet nedan:

Förvaltningschefen för teknik i Kungsbacka kommun Ulrika Granfors håller upp ritningen på det nya reningsverket på Hammargård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är tekniskt uttjänt” – mer om varför reningsverket behöver rustas upp får du reda på i klippet ovan. Se förvaltningschefen Ulrika Granfors förklara. Foto: Casper Sewerin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.