– Vi har 40 000 gäster per år och i regel frågar var tredje gäst om man får köpa med sig en flaska hem. Det hade haft stor betydelse för oss, säger Daniel Carlsson, vd på Ästad vingård i Varbergs inland.
Hallands har så bra förutsättningar man kan ha i Sverige för vinodling. Trots det är det osäkert hur druvorna klarar sig under säsongen. Att odla vin är svårt och Ästad vingård bygger sin verksamhet mer på konferens, hotell och spa-paket för sina gäster. Vinturismen har dock tagit sig. Sommartid utgår två guidade vin-vandringar per dag med entusiaster som vill besöka en svensk vingård.
”Vi skulle dubbla antalet hektar”
Kapaciteten idag är 15 000 stockar av den gröna druvan Solaris. Men i år expanderar odlingen med ytterligare 2 000 stockar. Vingården har köpt upp ett fält i Falkenberg vid havet där jordmånen innehåller mer sand och färre frostnätter. Gårdens egna distributionskanaler klarar att sälja allt vin som produceras, enbart genom gårdens restaurang men behovet är större än så. Skulle dessutom gårdsförsäljning bli tillåtet skulle Ästad vingård expandera betydligt snabbare och med mer personal.
– Vi skulle börja rekrytera direkt för att hitta bäst kompetens. Sedan skulle vi dubbla antal hektar vi odlar på idag, säger Daniel Carlsson.
Majoritet i riksdagen för
Onsdagen 2 maj fick förslaget – en uppmaning till regeringen, majoritet i riksdagen genom de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna. Förslaget handlar om en viss typ av gårdsförsäljning av alkohol men där Systembolagets monopol kvarstår. 151 röstade för och 140 emot. På Ästad vingård är man positiv till Systembolaget trots att man vill börja sälja sitt vin.
– Vi är positiva till Systembolagets verksamhet och inte alls motståndare till det, säger Carlsson.
Tror du det går att få till en gårdsförsäljning utan att Systembolaget avvecklas?
– Jag hoppas det, avslutar Carlsson.
Nästa steg är att regeringen ska utreda frågan om gårdsförsäljning och ta fram ett förslag till ny lagstiftning.