Janna Naser fick redan på gymnasiet i Örebro upp ögonen för tång som råvara.
– Det finns ingen kommersiell produkt på marknaden. Vi tror att vi kommer ha certifieringen klar i början på nästa år, vilket gör att vi kan bygga ett Attefallshus som ett pilotprojekt, säger hon.
Janna Naser är vd och medgrundare till startupbolaget Alga insulation tillsammans med William Khzouz. Hon berättar att det finns riktigt gamla hus i Danmark där man använt just tång för isolering.
– Tar vi en procent av marknaden för isoleringsmaterial i Sverige motsvarar det 220 miljoner i omsättning och det vill vi uppnå innan 2030, säger Janna Naser.
Tång från kustkommuner
Enligt henne har tång brandsäkra egenskaper som lämpar sig bra för isolering och kan bli ett hållbart isoleringsmaterial. Nu utbildar hon sig till civilingenjör på Chalmers i Göteborg för att fortsätta kunna utveckla företaget och isoleringen.
Tången vill de vill köpa in från kustkommuner i Sverige.
Intresset för tång ökar: ”Nästan oändlig resurs”
Bara i Helsingborg spolas det upp närmare 10 000 ton tång som varje år måste hanteras på badstränderna. Däremot låter man tången ligga kvar på naturstränderna.
– Vi använder nästan all vår tång för att bygga skydd mot stranderosion. För tio år sedan skickade vi det till deponi, säger Elisabet Lindberg som är strandansvarig i Helsingborg.
Hon märker av ett ökat intresse för tång och har haft internationella gäster på besök för att lära sig om hur man kan utnyttja materialet.
– Den här typen av affärsidéer tycker jag är intressant. Tång är en nästintill oändlig resurs som till stor del är outnyttjad.
Finns det någon problematik med att ta bort tången från havet?
– Nej, inte som jag ser det. Det finns så mycket.