Vd Janna Naser som driver företaget Alga insulation sitter på stranden i Helsingborg med tång i händerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bara i Helsingborg spolas nästan 10 000 ton tång upp på badstränderna varje år, i klippet berättar Janna Naser om sin affärsidé att utnyttja denna resurs. Foto: Minna Korsgren/SVT

20-åriga Janna Naser vill använda tång som hållbart isoleringsmaterial

Publicerad

I Helsingborg spolas närmare 10 000 ton tång upp på badstränderna varje år. Om entreprenören Janna Nasers idé blir verklighet skulle just tång kunna användas till att göra hållbart isoleringsmaterial till byggbranschen.

Janna Naser fick redan på gymnasiet i Örebro upp ögonen för tång som råvara.

– Det finns ingen kommersiell produkt på marknaden. Vi tror att vi kommer ha certifieringen klar i början på nästa år, vilket gör att vi kan bygga ett Attefallshus som ett pilotprojekt, säger hon.

Janna Naser är vd och medgrundare till startupbolaget Alga insulation tillsammans med William Khzouz. Hon berättar att det finns riktigt gamla hus i Danmark där man använt just tång för isolering.

– Tar vi en procent av marknaden för isoleringsmaterial i Sverige motsvarar det 220 miljoner i omsättning och det vill vi uppnå innan 2030, säger Janna Naser.

Tång från kustkommuner

Enligt henne har tång brandsäkra egenskaper som lämpar sig bra för isolering och kan bli ett hållbart isoleringsmaterial. Nu utbildar hon sig till civilingenjör på Chalmers i Göteborg för att fortsätta kunna utveckla företaget och isoleringen.

Tången vill de vill köpa in från kustkommuner i Sverige.

Intresset för tång ökar: ”Nästan oändlig resurs”

Bara i Helsingborg spolas det upp närmare 10 000 ton tång som varje år måste hanteras på badstränderna. Däremot låter man tången ligga kvar på naturstränderna.

– Vi använder nästan all vår tång för att bygga skydd mot stranderosion. För tio år sedan skickade vi det till deponi, säger Elisabet Lindberg som är strandansvarig i Helsingborg.

Hon märker av ett ökat intresse för tång och har haft internationella gäster på besök för att lära sig om hur man kan utnyttja materialet.

– Den här typen av affärsidéer tycker jag är intressant. Tång är en nästintill oändlig resurs som till stor del är outnyttjad.

Finns det någon problematik med att ta bort tången från havet?

– Nej, inte som jag ser det. Det finns så mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.