Mannen har i rätten sagt att han la ut filmen för han hade tråkigt och var kåt. Bilden är en genrebild. Foto: TT

21-årig man får fängelse för att ha delat privat sexfilm

Uppdaterad
Publicerad

Sexfilmen mellan 21-åringen och kvinnan spelades in i samtycke – men att den skulle delas på internet var det aldrig tal om. Ett grovt integritetsintrång säger Helsingborgs tingsrätt som dömer mannen till fängelse.

Sexfilmen spelades in 2017 mellan 21-åringen, som bor i nordvästra Skåne, och en kvinna han då hade en sexuell relation med.

Knappt två år senare bestämmer sig 21-åringen för att lägga ut filmen på en stor porrsida på internet.  Hans förklaring var att han råkade hitta filmen på sin telefon och la ut den för han hade tråkigt och var kåt.

Tingsrätten konstaterar att det i filmen delvis går att se kvinnans nakna kropp och att hennes ansikte är tydligt synligt.

Kvinnan: ”Bröt ihop och fick ångest”

Kvinnan själv upptäckte att filmen låg ute på internet när en bekant skickade den till henne. Hon polisanmälde händelsen samma dag och i rätten beskriver hon hur hon efter upptäckten bröt ihop och kände ångest.

21-årige mannen har hävdat att han uppfattat det som att hon gett sitt samtycke att dela filmen, eftersom de pratat om att lägga ut den.

Kvinnan däremot menar att samtalet uppenbarligen varit skämtsamt eller ironiskt och att det inte kan ha funnits något tvivel om att hon inte gett sitt samtycke.

Mannen erkänner i SMS

Helsingborgs tingsrätt går efter kvinnans berättelse. De menar att hennes reaktion efter upptäckten, som bekräftas av vittnen och polisanmälan, styrker hennes version. 

I en SMS-konversation mellan mannen och kvinnan, efter filmens publicering, erkänner han även att han ”borde frågat först”.  Tingsrätten skriver också att de anser att 21-åringen varit likgiltigt för vilka konsekvenser spridningen av filmen kunde få för kvinnan.

Mannen döms därför för grovt olaga integritetsintrång och får fängelse i sju månader. Han ska också betala 60 800 kronor till kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.