Hovrätten ändrar tingsrättens friande av mannen. Foto: Johan Nilsson/TT

50-åring döms till fängelse för grov våldtäkt mot barn

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern ska vid flera tillfällen förra sommaren ha våldtagit och förgripit sig på en flicka i 10-årsåldern. Tidigare har mannen blivit friad i Helsingborgs tingsrätt – ett domslut som nu hovrätten ändrar.

Mannen som är hemmahörande i nordvästra Skåne blev på tisdagen dömd för flera grova våldtäkter och grova sexuella övergrepp på en flicka i 10-årsåldern.

Det blev klart efter att hovrätten ändrat Helsingborgs tingsrätt beslut att fria mannen.

Tingsrätten friade mannen mot bakgrund av att flickans uppgifter inte var klara och detaljerade nog samt att det var bristande teknisk bevisning.

Nya uppgifter avgörande

När ärendet tagits upp i hovrätten har nya vittnesuppgifter och medicinskt utlåtande stärkt flickans berättelse. Hovrätten har därför gjort bedömningen att den bristande tekniska bevisningen inte överskuggar trovärdigheten i flickans berättelse.

Mannen döms till sex år och sex månaders fängelse plus ett skadestånd på 230 000 kronor.

Mannen har hela tiden nekat till anklagelserna.

SVT Nyheter Helsingborg har sökt åklagaren och försvaret för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.