Husägaren Kjell går i sitt vardagsrum som är förstört efter att en bil kört in i det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kjell ställer sig frågan hur en bil som bara kör i 70 kilometer i timmen kan ta sig så långt in i hans hus. Den 20-årige föraren frias från misstanke om brott. Se skadorna på huset i klippet. Foto: Minna Korsgren/SVT

Bil kraschade in i Kjells hus utanför Vallåkra – polisens bedömning: Inte vårdslöshet i trafik

Uppdaterad
Publicerad

Den 15:e augusti vaknade Kjell av att en bil kört in i hans vardagsrum, och stannat bara meter från där han låg och sov. Hela huset är demolerat, men polisen kan inte bevisa att föraren begått något brott.

Fem dagar efter att bilen körde in i Kjells hus la polisen ned förundersökningen om vårdslöshet i trafik.

– Hur kan detta inte vara vårdslöshet? Att ”parkera” i någons vardagsrum. Han har passerat en tegelvägg, kört sönder murstocken, säger Kjell som går i spillrorna av det som var hans hem.

Han är mycket kritisk till polisens bedömning.

Spektakulärt men inte brottsligt

– Jag förstår att husägaren kan vara missnöjd med beslutet. Det råder inga tvivel vem som orsakade olyckan och skadorna. Men vi kan inte bevisa att föraren varit oaktsam eller gjort något straffbart, säger förundersökningsledaren Johan Håkansson.

För att göra sig skyldig till vårdslöshet i trafik måste polisen bevisa att någon är oaktsam och tar medvetna risker. Det kan handla om att köra mycket för fort eller till exempel göra en omkörning över heldragen linje med skymd sikt.

Hur kan det inte vara vårdslöshet att köra in i någons hus?

– Det handlar om hur föraren agerat uppe på vägen, innan han tappade kontrollen över bilen. Man ska inte titta på effekten av olyckan. Det är bara mer spektakulärt att han körde in i ett hus än om han till exempel kört ut på en åker, säger Johan Håkansson.

Inte kontrollerat fartkameror

Har ni gjort någon bedömning av hur snabbt han måste kört med tanke på skadorna, att han forcerade en husvägg?

– Nej, den typen av utredningsåtgärd har vi inte gjort. Det går alltid att göra mer men vi måste bedöma vad som är rimligt. Vårdslöshet i trafik är endast ett bötesbrott.

Det finns flera trafikkameror på vägarna runt olycksplatsen. Har ni kontrollerat om föraren fotats på dem?

– Nej det har vi inte.

Hade det varit relevant?

– Om det visat sig att han kört väldigt mycket för fort hade det kunnat vara försvårande. Men det bevisar i sig inte hur fort han körde vid olyckstillfället, säger Johan Håkansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.