Psykologen Thor Bengtsson med patient i bakgrunden vid ett bord

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar patienten Juan Pablo Silva om hur drop-in-behandlingen med psykologen Thor Bengtsson förändrade hans mående. Foto: Minna Korsgren/SVT

Drop-in-behandling mot psykisk ohälsa – ska hjälpa fler snabbare

Publicerad

I Mariastaden i Helsingborg har en ny vårdcentralsfilial öppnat helt inriktad mot att förekomma ohälsa hos patienter. Insatser sätts in snabbt – även inom psykiatrin.

– Vi vet att den psykiska ohälsan ökar både bland våra listade patienter och i samhället i stort. Med ett traditionellt arbetssätt är risken stor att väntetid och vårdköer skapas. Vi har infört ett nytt arbetssätt som fokuserar på hög tillgänglighet, vilket innebär möjlighet att få besökstid till psykolog nästföljande vardag, säger Catharina Olsson som är verksamhetschef för vårdcentralen Laröd med tillhörande filial i Mariastaden.

Hjälp till självhjälp

Traditionellt sett hade en patient som söker hjälp fått några längre bedömningsintervjuer med psykolog eller läkare. Sedan, i värsta fall, fått vänta i flera månader på en åtgärd.

Nu finns avsatta kortare tider som släpps varje dygn till en psykolog. Därefter anordnas, för de patienter som lider av lätt till måttlig psykisk ohälsa, drop-in-behandling i grupp varje onsdag. Tanken är att ge patienterna vetenskapligt beprövade verktyg att själva hantera sitt psykiska mående på.

– Vi tror på idén om hög tillgänglighet och snabba åtgärder. Skulle det sedan visa sig att patienten behöver någon mer insats, så känner vi redan honom eller henne och kan vidta åtgärder, säger psykologen Thor Bengtsson.

Ta ansvar för hälsan

Utöver psykisk ohälsa så jobbar vårdcentralen i Laröd även med andra tidiga och förebyggande insatser. Det kan gälla att bryta ohälsosamma matvanor eller alkoholkonsumtion, att komma igång med fysisk aktivitet eller att hjälpa till med att sluta röka.

– Vi vill hjälpa människor att själva ta ansvar för sina levnadsvanor och sin hälsa. På så sätt kanske förhindra eller bromsa ett sjukdomsförlopp, säger verksamhetschef Catharina Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.