Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunikationschef Jonas Jacobsson Gjörtler har aldrig tidigare sett så många olovliga uthyrningar. Foto: Klara Åkesson/SVT

Rekordmånga olagliga andrahandskontrakt upptäckta i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Åtta procent av Helsingborgshems lägenheter hyrdes förra året olovligt ut i andrahand. Problematiken har fortsatt att öka under de senaste åren och slog rekord 2022. Nu vill bolaget stoppa utvecklingen.

– Oftast handlar det om att man vill hjälpa en vän eller tjäna pengar, säger kommunikationschef Jonas Jacobsson Gjörtler.

Lägenheterna som hyrs ut i andra hand utan tillstånd har ofta en betydligt högre hyra en förstahandskontraktet, vilket gör att uthyraren kan stoppa mellanskillnaden i egen ficka.

– Vi har arbetat med detta sedan 2016 och ser att den olovliga uthyrningen ökar, säger Jonas Jacobsson Gjörtler.

Digital tjänst

För att komma till bukt med problemet satsar nu bolaget på en digital tjänst där den som är hyresgäst kan gå in och anmäla ifall man tror sig ha en olaglig granne.

– Det handlar om att känna trygghet där man bor och att kunna lita på sina grannar, säger Jonas Jacobsson Gjörtler.

Hör mer om den olovliga andrahands uthyrningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.