Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Titta på videon ovan för att se när det sista reparerade fönstret monteras på den historiska Mariakyrkan i Helsingborg. Foto: SVT/Lilian Muhsin

Efter explosionen: Nu är Mariakyrkans glasmålningar tillbaka

Publicerad

Efter två års arbete är nu alla målade mosaikfönster som skadades i samband med en sprängning i närheten tillbaka på Mariakyrkan i Helsingborg.

I samband med en kraftfull sprängning vid en restaurang i närheten av den historiska kyrkan fick flera fönster stora skador. Arbetet att reparera fönstren med mosaikmålningar från 1959 har tagit längst tid, men är nu klara och på plats på kyrkan.

– Det känns väldigt bra att det har gått att laga och att glasmålningarna har gått att återställa så pass bra efter en så stor förstörelse, säger Katarina Gill, en av glaskonstnärerna som jobbat med reparationen.

För att bevara glasmålningarnas kyrkliga kulturarv har reparationen gått till enligt riktlinjer från en kyrkoantikvarisk rapport.

– Det säger att man ska bevara så mycket av det ursprungliga som möjligt och inte lappa och laga, det gör inget om det syns att det är lagat, säger Katarina Gill.

Reparationerna har kostat flera miljoner

Victoria Bertland, fastighets- och kyrkogårdschef i Helsingborgs pastorat berättar att reparationerna har kostat flera miljoner kronor.

– Det har kostat ofantligt mycket pengar, men är en försäkringssak, säger Victoria Bertland.

Hon berättar människor kommer från hela Sverige och utomlands för att besöka kyrkan och glasmålningarna.

– Det känns kul att kyrkan får tillbaka sin glans och inte en byggarbetsplats längre.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.