• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Daniel Åberg, platschef på Kullaberg, pekar upp mot en kulle där det nyss brunnit. Torrt klimat och folk som besöker naturreservatet som inte kan regler om eldning gör honom orolig inför sommaren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Där brann det nyss, säger Daniel Åberg, platschef på Kullaberg, och pekar upp mot en kulle. Torrt klimat och besökare som inte vet om eldningsförbudet gör honom orolig inför sommaren. Foto: SVT/Cecilia Jönsson Silfversparre

Efter bränderna på Kullaberg – platschef fruktar storbrand: ”Stor oro”

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i vår har det brunnit fem-sex gånger på Kullaberg. Det är mer än hela förra sommaren. Det gör platschefen Daniel Åberg orolig inför sommaren.

Dag efter dag lyser solen och det har inte regnat på länge. Marken på Kullaberg är snustorr och nu råder det totalt eldningsförbud, även på de grillplatser som finns här och var inom området.

Ingen allemansrätt

Men besökare eldar ändå. Länsstyrelsens platschef på naturreservatet Kullaberg, Daniel Åberg, berättar hur han kommit på folk med att tälta i skogen – och göra upp eld. Inom naturreservat gäller inte allemansrätten utan sådant får besökare bara göra på särskilda anvisade platser.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

– Jag får be dem ta ner tältet och genast släcka elden, säger han.

Orolig för storbrand

Antalet besökare på naturreservatet har ökat stadigt sedan pandemin och Daniel Åberg är orolig för sommaren om värmen fortsätter. Det han fruktar är en svårsläckt storbrand i den torra marken och han har skäl för sin oro.

Hittills i sommar har det brunnit fem-sex gånger, mer än hela förra sommaren. Den största branden, vid Ona mosse, tog över två veckor att släcka.

Orsakerna till eldsvådorna är okända, men det finns misstanke om att det handlar om besökare som gjort upp eld.

Följ med till Kullaberg och hör Daniel Åberg berätta om läget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet