Efter att helikoptern kom till Kullaberg lyckades räddningstjänsten släcka elden på ett par tre timmar. Hör dem berätta mer i klippet ovan. Foto: SVT/Simon Melin

Räddningstjänsten om torkan: ”Tänk på var du slänger din fimp”

Uppdaterad
Publicerad

Det spås inget slut på det torra vädret och inom några dagar beräknas hela södra Sverige omfattas av den högsta nivån för skogsbrandrisk. Nu varnar räddningstjänsten: Tänk på hur du parkerar din bil och var du slänger din cigarett.

Det är sol och värme som dominerat det skånska vädret de senaste veckorna – och kommer fortsätta göra det framöver, enligt prognoserna. 

Regnet lyser med sin frånvaro och inom fem dagar bedöms skogsbrandrisken i hela södra Sverige vara på den högsta nivån, enligt en prognos från SMHI. Redan nu råder det eldningsförbud i de nordvästskånska kommunerna. Förbudet stärks ytterligare i takt med att brandrisken stiger.

Klimat

Något som dock inte omfattas av eldningsförbudet är rökning.

Vi har mycket bränder längs vägar, jag tror folk kastar ut fimpar genom bilrutan, säger Jonas Nylén, brandingenjör på Räddningstjänsten Skåne nordväst.

Varma bilar kan orsaka bränder

Dessutom ser räddningstjänsten att varma katalysatorer i bilar som parkerats på torrt gräs kan orsaka bränder.

Att tänka på hur man parkerar sin bil och att man är försiktig med rökning i skog och mark, det är tips jag vill skicka med, säger Jonas Nylén.

På onsdagen kom ett larm till SOS Alarm gällande just skogsbrand på Kullaberg. Det visade sig vara falskt alarm men under maj hanterades två skarpa bränder i reservatet.

Samtidigt råder det stor brist på deltidsbrandmän, som står för 65 procent av räddningstjänsternas samlade styrka i Skåne.

Nya verktyg

Ur ett brandriskperspektiv spås 2023 likna 2018. Nu har dock myndigheterna och räddningstjänsterna nya verktyg för att upptäcka bränder.

MSB är riktigt på tå med flygande resurser som helikoptrar och brandflygplan, säger Jonas Nylén.

Samtidigt har vi via Länsstyrelsen tillgång till skogsbrandflyget, som flyger vissa slingor för att upptäcka skogsbränder. Nytt för i år är att MSB har satt igång ett satellitbevakningssystem för att upptäcka misstänkta bränder.

På flera håll i Skåne råder eldningsförbud på grund av den stora brandrisken:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet