Det var tidigt på morgonen den 22 augusti förra året som en 23-åring sköts ihjäl i en bil på Annerogatan. Nu frias en man helt. Foto: Josefine Krischausky / SVT

En person frias helt för Dalhemsmordet

Uppdaterad
Publicerad

Den 26-årige man som dömdes för inblandning i mordet på Dalhem i Helsingborg förra sommaren frias helt av hovrätten. En jämnårig man som dömdes till livstids fängelse får sitt straff ändrat till tolv års fängelse.

Det var en tidig morgon i augusti förra året som en 23-årig man sköts ihjäl i en bil på Dalhem. I tingsrätten dömdes en man till fängelse i 14 år och sex månader för bland annat medhjälp till mord och grovt vapenbrott.

– Det finns ett flertal omständigheter som talar för att mannen varit involverad i mordet. Men vid en sammanvägd bedömning av alla dessa omständigheter, är de inte tillräckliga för att nå upp till det höga beviskravet ställt utom rimligt tvivel, säger rättens ordförande Lars Lindblad i ett pressmeddelande.

Inget livstidsstraff

I tingsrätten dömdes också en 26-årig man till livstids fängelse bland annat för att ha beställt mordet och överlämnat mordvapnet till den 17-årige skytten.

Den domen ändrar hovrätten så att mannen i stället för anstiftan av mord döms för medhjälp till mord samt involverande av en underårig i brottslighet. Straffet blir tolv års fängelse.

– Utredningen ger inte tillräckligt stöd för att mannen ska ha beställt mordet eller överlämnat mordvapnet. Däremot har han dagen före mordet tagit hand om den 17-årige skytten samt försett 17-åringen med ett telefonnummer och information om en möjlig flyktväg, säger Lars Lindblad.

Den 16-årige pojke som sköt 23-åringen dömdes till fyra års sluten ungdomsvård för mord, grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott. Den domen har inte överklagats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.