Mashreki Sami håller upp två glas med BDT-vatten innan och efter det färdas genom den gröna väggen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mashreki Sami, doktorand vid Luleå tekniska universitet, håller upp vatten före och efter reningen. Se skillnaden i videon ovan. Foto: Anna Simonsson

Grön vägg renar BDT-vatten i Oceanhamnen i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

I Helsingborg har man i ett år testat att rena bad-, disk-, och tvättvatten från hushåll i Oceanhamnen genom en så kallad grön vägg. På så sätt kan vattnet enklare återanvändas i direkt anslutning till bostäderna.

Genom den fyra våningar höga gröna väggen rinner och renas vattnet från bakterier och organiskt material. Den kan rena upp till 400 liter vatten per dygn, vilket motsvarar den genomsnittliga mängden tvätt-, disk- och badvatten från ett hushåll.

Men det är inte enbart växter som renar vattnet.

– Det är framförallt av filtret som består av pimpsten och biokol, säger Mashreki Sami, doktorand vid Luleå tekniska universitet.

Inte drickbart vatten

Även om den gröna väggen visar goda resultat, finns det fortfarande utmaningar.

– Vattnet är inte säkert för direkt kontakt med människor, den behöver det där sista steget för vidareutveckling i framtiden för att göra det mer säkert, säger Mashreki Sami.

Det renade vattnet är för närvarande inte drickbart men kan användas för bevattning av gröna ytor och växter.

Vill använda det på kontor och i stadslandskap

De planterade växterna ska göra den gröna väggen passande för arbetsmiljöer och stadslandskap genom att tillföra grönska samtidigt som den behandlar BDT-vatten.

– Växterna är till största del där för det estetiska, det är filtren som vattnet färdas genom som renar vattnet, säger Mashreki Sami.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.