Vintergäck och snödroppar har redan börjat blomma i Skåne. Vintern har än så länge kommit av sig. Foto: Drago Prvulovic/TT

Grön vinter kan spara miljoner åt Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

I år har Helsingborgs stad satt av 9,5 miljoner i budget för snöröjning och halkbekämpning. Bara en miljon har gått åt så här långt. För än har vintern uteblivit.

Vid stadsbyggnadsförvaltningens lager vid Gåsebäcksvägen ligger en hög med saltblandat grus. Där kan fastighetsägare i Helsingborg hämta gratis sand till sina trottoarer. Den brukar vara helt jämnad med marken så här års.

– Och då brukar vi ändå ha fyllt på ett par gånger, säger Robert Mason från stadsbyggnadsförvaltningen.

Bara varit ute få gånger

Men årets vinter är vintern som inte blev. Varken i slutet av 2019 eller hittills i år. Temperaturen har ganska stadigt legat på runt plus sju grader med få undantag. Ingen snö, inga isiga gator, inga trottoarer med halkrisk. Mest regn.

Januari och februari kan vara riktiga vintermånader. Men i år har kommunens halkbekämpare hittills bara varit ute fem gånger och då för att förebygga eventuell blixthalka när termometern närmade sig noll. Förra året var motsvarande siffra 15 utryckningar.

Snart är vintern slut

Årets budget för snöröjning ligger på 9,5 miljoner. Hittills har det bara gått åt en miljon.

– Fortsätter det likadant när årets höst går över i vinter så kommer nog omkring fyra miljoner att gå tillbaka till kommunen, säger Robert Mason.

Rejäla vintrar blir snöröjning och halkbekämpning betydligt dyrare.

– Då kan det gå åt minst 20 miljoner, säger Robert Mason.

Enligt kommunens schema pågår vintern mellan slutet av oktober och slutet av mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.