Två vildsvin rör sig genom en skog med höstlöv på marken. Träden i bakgrunden är delvis avklädda av löv, vilket skapar en typisk höstlig skogsbild.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vildsvinsstammen har ökat stadigt från att vildsvinen näst intill var utrotade på 1700-talet. Foto: SVT

Jägare får sälja vildsvinskött: ”Fantastisk livsmedelsresurs”

Publicerad

Nya regler gör det möjligt för jägare att sälja vildsvinskött direkt till privatpersoner eller handel. Länsstyrelsen hoppas att det både kan reglera stammen samtidigt som köttet blir en ny livsmedelsresurs.

Nu är det tillåtet för jägare att sälja vildsvinskött direkt till kund, restaurang eller butik.

Efter att jägaren har anmält sig till vildsvinsjägarregistret och blivit utbildad i att undersöka och hantera viltkött, kan jägaren sälja köttet utan att gå via en vilthanteringsanläggning.

I videon: ”Genom att äta upp vildsvinen bidrar vi till att de orsakar färre skador”

– Vildsvinsstammen är stor och vi har en fantastisk livsmedelsresurs i vildsvinen som vi borde ta vara på lite bättre, säger Ulf Larsson, länsstyrelsens projektledare för regeringsuppdraget ”Vildsvinspaketet”.

Vildsvinspaketet är ett uppdrag som regeringen har gett till landets länsstyrelser för att hitta en ökad livsmedelsproduktion som är hållbar och konkurrenskraftig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.