En ung flicka skadades allvarligt efter en misstänkt knivskärning i Ängelholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ung flicka skadades allvarligt efter en misstänkt knivskärning i Ängelholm. Foto: Casper Johansson

Knivdåd mot flicka i Ängelholm: starka känslor när rättegången inleddes

Uppdaterad
Publicerad

I början på juni i år blev en 10-årig flicka knivhuggen på sin väg hem i Ängelholm. Tidigare hade fyra andra flickor attackerats. Nu inleds rättegången mot den 34-åriga kvinna som står åtalad för mordförsök och flera fall av misshandel vid Helsingborgs tingsrätt.

Bredvid Victoriaskolan i Ängelholm blev en 10-årig flicka knivskuren på sin väg hem från stan. En motionerande man såg den då skadade flickan på marken och räddade troligtvis livet på henne.

– Varken han eller flickan hade mobil på sig så han bar henne till ett närliggande hus som kunde larma, sa kammaråklagaren Linda Seger i rätten på tisdagen.

Inom loppet två veckor hade nu fem flickor blivit attackerade.

Panikartat larmsamtal spelades upp

Under rättegången spelades 112-samtalet upp för att återge en bild av den omedelbara panik som uppstod efter att mannen knackat på hos paret Britt och Lennart Sjöstrand som kunde larma SOS Alarm.

Elva minuter senare var ambulans på plats. Och när samtalet spelades upp blev många i rättssalen känslofyllda. Flera åhörare brast i gråt, även 34-åringen tycktes bli berörd av larmssamtalet.

– Jag tror det här är ett sådant mål där folk undrar hur kunde det här hända? Och det menar jag har att göra med hennes mående av saker som ligger långt bak i tiden, säger 34-åringens försvarsadvokat Eleonora Johansson.

Kvinnan har erkänt att det är hon som ligger bakom fyra av attackerna, däribland knivskärningen, men håller inte med om att det borde klassas som mordförsök. En utredning har konstaterat att kvinnan lider av en allvarlig psykisk störning.

Greps snabbt med kniv i väskan

19 minuter efter att Britt Sjöstrand larmade SOS Alarm greps den nu åtalade kvinnan. I samband med gripandet kunde polisen också säkra en viktig del av bevisningen – det förmodade vapnet – en blodig kniv i kvinnans väska.

Utöver mordförsök på den 10-åriga flickan åtalas 34-åringen även för misshandel respektive grov misshandel för de andra fyra attackerna hon misstänks för.

I klippet nedan kan du se vad som har hänt i fallet hittills.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan kan du se vad som har hänt i fallet hittills. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.