Kraftig ökning av blåtunga i Skåne – oro för nya varianter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När kon Iggy drabbades av blåtunga fick hon kraftig snuva, rinnande ögon och mådde dåligt. Se mer om Iggy och hennes ladugårdskompisar som insjuknade i Klippan – i klippet ovan. Foto: Linda Ekström

Kraftig ökning av blåtunga i Skåne – oro för nya varianter

Publicerad

Iggy tittar på oss med milda koögon. Nu är hon frisk från blåtunga, liksom hennes drabbade ko-kompisar. Antalet fall av smittan har ökat kraftigt i Skåne. Och det finns en oro för nya varianter.

Sverige har inte haft något utbrott av virussjukdomen blåtunga bland kor och får sedan 2008. Men i september i år började djur insjukna runt om i landet och sedan dess har antalet smittade ökat kraftigt.

Fram till 23 oktober handlade det om 123 fall i Skåne, många av dem i nordväst. I hela landet ligger siffran på 316.

Djursjukdomen blåtunga

Kossan Iggy fick blåtunga

En av de drabbade lantbrukarna är Henrik Gudmundsson som har en gård i Klippan med 60 kor. Fem av dem fick blåtunga och går nu för sig själva för att få lugn och ro. Alla har tillfrisknat och får snart återförenas med de andra korna.

– De blir liksom snuviga och kan få feber, säger Henrik Gudmundsson och klappar om Iggy, en av sjuklingarna som nöjt tuggar i sig höet.

Risk för nya varianter

Man kan vaccinera sina djur. Henrik Gudmundsson hann inte göra det i höst, det tog för lång tid innan de två doser som behövs fanns på marknaden.

– Men till våren gör jag det, säger han.

Det finns risk för att knotten återkommer.

– Vi befarar det och är lite rädda för att det ska komma en annan sort som vi inte har vaccin mot, säger Maria Hofvendahl Svensson, ordförande för LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, i Skåne.

I klippet ovan möter du Iggy och hennes ladugårdskompisar som insjuknade.

Vad är blåtunga?

Blåtunga sprids av svidknott som för över sjukdomen när de biter idisslande djur som kor, får och getter. Andra djur drabbas inte. Den sprids inte mellan djuren och kan heller inte gå över till människor. Men djuren kan i värsta fall dö av sjukdomen.

De första fallen av blåtunga noterades i Nederländerna och Tyskland för ett år sedan och sedan spreds svidknotten vidare till de nordiska länderna.

Hittills har det oftast varit för kallt i Sverige för knotten men med ett varmare klimat ökar risken för spridning.

Källa: Länsstyrelsen i Skåne, LRF och Statens veterinärmedicinska anstalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djursjukdomen blåtunga

Mer i ämnet