För ett antal år sedan fick vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg in en ansökan där en funktionshindrad man behövde personlig assistans.
Ansökan var komplett med läkarintyg som försäkrade förvaltningen om mannens behov och kommunen berättigade honom drygt 500 timmars personlig assistans varje månad.
– Där fanns intyg som styrkte att mannen hade en funktonsvariation som uppnådde gränsen för att bli beviljad personlig assistans, säger Mikael Håkansson Mannsdorff som är myndighetschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg.
Men allt var inte som det verkade.
Tidigare medarbetare larmade
Två personer som tidigare arbetat för mannen slog larm till kommunen. Det var hans tidigare personliga assistent och före detta gode man.
– Vi fick en film skickad till oss och andra vittnesuppgifter. Det är uppseendeväckande när det framgår i intyg att man har en funktionsvariation som är ganska så stor och sen framkommer det att man faktiskt klarar väldigt mycket själv. Uppenbarligen har man blivit lurad rent krasst, säger Mikael Håkansson Mannsdorff.
Hur kan man spela så sjuk och få ett läkarintyg?
– Det är en jättebra fråga och den ställer vi oss också. Men här har inkommit läkarintyg som är korrekta utifrån perspektivet. Det är inga förfalskade dokument.
Domstol avgjorde ärendet
Kommunen beslöt att kräva tillbaka pengarna, men det överklagades av mannen. Först gav förvaltningsrätten både mannen och kommunen delvis rätt, men nu har saken avgjorts i kammarrätten som gav Helsingborg rätt. Nu ska mannen betala tillbaka 1 660 676 kronor.
Finns det något ni hade kunnat göra för att förhindra detta från början?
– Vi har självklart tittat på detta internt och kommit fram till att det hade varit väldigt svårt att ha gjort något annorlunda i det här ärendet, säger Mikael Håkansson Mannsdorff.