Camilla Magnusson hoppas på att förslaget om nedläggning av Axeltofta koloniområde skjuts upp. Ikväll har hon dragit igång en manifestation för att få politikerna att lyssna. Foto: Privat

Manifestation för Axeltofta koloniområde inför väntat beslut om nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

På Rådhustorget kommer en manifestation att äga rum inför måndagens kommunfullmäktige i Landskrona. Där var planen att politikerna skulle fatta beslut om det nedläggningshotade koloniområdets framtid – men så blev det inte.

– Det är över fyratusen personer som delat eventet, vi hoppas kunna fylla torget för att visa politikerna hur mycket våra grönområden betyder för oss, säger Camilla Magnusson som själv är boende i Axeltofta.

Det är bara några veckor sedan beskedet slog ned som en total överraskning för de 160 boende att kommunen inom några år vill göra naturområde av koloniområdet med motiveringen att det blir alldeles för dyrt att rusta det inför framtida översvämningar av Saxån och havet.

– Vi måste dra en gräns, det blir för dyra investeringar för ett koloniområde, sa Torkild Strandberg (L) som är kommunalråd vid ett tidigare tillfälle till SVT.

Kritik mot snabba tidsplanen

Det är framförallt kostnaden för att anlägga avlopp, pumpar och vallar som blir dyrt, över hundra miljoner.

Men det argumentet ger inte Camilla Magnusson mycket för.

– Människor måste få kosta, politikernas och stadens agenda är att komma åt marken och använda den till andra syften än kolonistugor.

Vad hoppas ni kunna uppnå med manifestationen?

– Vi hoppas kunna påverka politikerna innan de går in på mötet. Det krävs två mandat för att ändra det. Vi är mycket kritiska till den snabba tidsplanen, vi har inte ens kunnat få till en seriös dialog med staden i frågan utan ställs inför fullbordad faktum, säger Camilla Magnusson.

Men något beslut togs aldrig under måndagen. I stället återremitterades det till kommunstyrelsen. S och SD enades om en återremiss för att bland annat ha en dialog med kolonisterna.

Saga Ukkola framför sin kolonistuga i Axeltofta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På grund av klimatförändringar och översvämningsrisk bedömer både kommunen och länsstyrelsen att det inte är lämpligt att investera för att bo året om i Axeltofta. Foto: Minna Korsgren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.