Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte patientsäkert med så få platser” – Hör mer om skyddsombudets och sjuksköterskan Åsa Carlssons oro inför sommaren i klippet. Foto: Minna Korsgren/SVT

Rekordfå slutenvårdsplatser i Skånes psykiatri – oro för självmordsrisk

Uppdaterad
Publicerad

Det är en kraftigt nedbantad psykiatrivård i Skåne i sommar. Enligt verksamhetschefen i Helsingborg har vi inte haft så få slutenvårdsplatser i Skåne – orsaken är sjuksköterskebrist.

Totalt ska vuxenpsykiatrin i Skåne spara 88 miljoner kronor i år för att få budgeten i balans. I Helsingborg ska 17 miljoner sparas och det gör man genom att bland annat dra in på övertid och hyrsjuksköterskor.

Men det är bristen på personal som gör att slutenvårdsplatserna är så få just nu.

– Vi har aldrig haft så få slutenvårdsplatser, varken i Helsingborg eller i Skåne totalt sett, det är såklart både en oro för mig och för min personal, säger Maria Holst som är verksamhetschef för psykiatrin i Helsingborg.

Hon menar att vården håller på att ställa om så att patienterna i lägre utsträckning ska läggas in för att få den hjälp de behöver.

För bara några år sedan hade Helsingborg 74 öppna slutenvårdsplatser. Det nya normala är 39 platser tillgängliga, som i sommar bantas till 27 och det är inte säkert att man kan öppna upp alla igen efter sommaren.

Mix av patienter – hänvisas till andra sjukhus

Både psykosavdelningen och missbruksavdelningen i Helsingborg stängs i sommar, konsekvensen blir en större blandning av patienter med olika behov.

– Vi kommer behöva bedöma patienter hårdare innan de kan få läggas in och det finns en uppenbar risk att vi därmed missar någon som mår riktigt dåligt och kanske suiciderar eller skadar någon annan, säger Åsa Carlsson som är skyddsombud på psykiatriakuten i Helsingborg.

Verksamhetschef Maria Holst betonar att alla som behöver läggas in kommer att få en plats, men kanske inte i Helsingborg. Utöver det finns dagvård och andra typer av vårdformer som ska avlasta i sommar.

– Men risken är att man får vänta längre och därmed mår sämre innan man väl får den vård man behöver, menar Åsa Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.